termelés

2018.02.15. 14:00

A magyar mézet védi a jelentés

Nemcsak a méztermelést, de a méhek beporzó tevékenységét is veszélybe sodorhatja az ázsiai országokból érkező hamisított méz. Az Európai Parlament számára készített magyar Méz-jelentés ennek a káros folyamatnak szabna határt.

H. Zs.

A méhészet helyzetével foglalkozó jelentéssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót szombaton Pécsett, a Búza téri termelői piacon Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke és May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megyei tanácsadója.

A jelentés előterjesztője, Erdős Norbert elmondta, Magyarország számára különösen fontos ez a kérdés, mert Spanyolország és Románia után a harmadik legnagyobb mézelőállító ország az Európai Unióban. A jó minőségű magyar méz háromnegyede az Unió piacára kerül, ahol az ázsiai országokból, elsősorban Kínából származó mézekkel kell felvennie az árversenyt. Ugyanakkor a kínai méz húsz százaléka bizonyítottan hamisított, ennek kiszűrésére kezdeményezték a Méz-jelentést. A világon a harmadik leginkább hamisított termék a méz, ezért ezzel a témával nemcsak az uniós méhészek védelmében, hanem fogyasztóvédelmi és közegészségügyi indokok miatt is foglalkozni kell.

Az előterjesztés szerint megoldást jelenthet a problémára, ha az üvegek címkéjén pontosan feltüntetik, mely országból származik a méz, döntsék el a fogyasztók, hogy melyik terméket veszik le a polcról. Jelenleg ugyanis csak annyi látható a tájékoztatón, hogy EU-n kívül vagy belül állították elő a terméket, így nem lehet pontosan tudni, honnan is származik és milyen arányban keverték az összetevőket. Ugyanakkor az előterjesztők szeretnék elérni azt is, hogy tiltsák be a gyantaszűrés technológia alkalmazását a mézeknél, mivel az lehetővé teszi a mézet szennyező szermaradványok – antibiotikumok, növényvédők, cukorszirup – eltüntetését. Ezt a technikát alkalmazzák például a Kínából behozott hamis mézeknél is.

May Gábor elmondta, az OMME már 2004-ben szervezett tüntetést az Ázsiából érkező hamisított mézek ellen, a húszezer magyar méhész megélhetése érdekében is támogatja a Méz-jelentést. Mint mondta, ez a program nemcsak a méztermelés érdekeit képviseli, hanem a minket körülvevő természet fenntarthatóságában is komoly szerepe van, hiszen minden harmadik falat élelmiszer a méhek megporzó munkájának köszönhető.

A megye is segít

Nagy Csaba elmondta, egy hetvenmilliós projekt a magyar és a horvát méhészek piacra jutását segíti elő. A megyei önkormányzat  2,2 milliárd forintos programot indít, amelyben tíz településen épülnek új helyi piacok, illetve támogatják a baranyai méhészek ötletét, az Iskolaméz-program beindítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!