Mozsgó

2018.02.22. 16:30

Véget ér a dagonyázás

 Egy régóta várt útfelújítás indul hamarosan a faluban. Évek óta problémát jelent ugyanis, hogy a településhez tartozó Alsó-Szőlőhegyen élők hogyan kapcsolódnak a faluhoz. Bár a távolság csupán másfél kilométer, a jelenlegi földes, kátyúkkal teli úthálózat nem teszi lehetővé a biztonságos közlekedést.

Jeki Gabriella

A külterületi földút szilárd burkolattal történő ellátása szó szerint életbe vágó a helyieknek, mert az út egész évben nagyon nehezen használható, ugyanis sem esőben, sem hóban, sem fagyban nem közelíthető meg biztonsággal.

– A gyerekek iskolába és a lakosok településközpontjába való szállítása eddig csak egy tizenöt kilométeres kerülőúttal volt megoldható, a zsibóti szőlőhegy felé kerülve – mondta Kovács Zsolt Vilmos polgármester. – A rövidebb úton a domborzati viszonyok miatt jelentős mennyiségű a vízátfolyás, minimum terepjáró szükséges a közlekedéshez.

Hozzátette: a februárban beadott, most elnyert önkormányzati pályázat egy 1,7 kilométernyi szilárd útburkolat építését jelenti, amely ugyanolyan fontos a lakóknak, a szőlőhegyen gazdálkodóknak és a gyerekeknek az iskolába, óvodába járása szempontjából. Az önkormányzat évek óta próbált anyagi forrást találni a felújításra, korábban sikertelenül.

A fejlesztéssel érintett útszakasz melletti külterületen 25 család lakik, de közvetlenül több mint hetven mozsgói kapcsolódik érintettségével a beruházáshoz. A szőlőhegyen található többek közt a Biztos Kezdet Gyerekház, de több, a gazdaságfejlesztésben kulcsfontosságú vállalkozás is itt működtet telephelyet.

Elhárul a veszély

A Jedinka névre keresztelt másik szőlőhegyre vezető utat is felújíttatná az önkormányzat. A zártkertes övezetben ugyanis élnek állandó lakosok. A földesút rendbetételére most tízmillió forintos összeget költene el az önkormányzat. Ebből négy méter szélességben, negyven centiméter vastag, újrahasznosított anyag kerül a körülbelül egy kilométeres útszakaszra. Kovács Zsolt Vilmos polgármester szerint így elhárulnak az ehhez kapcsolódó problémák is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!