Baranyai körkép

2018.03.01. 17:30

Március végéig még vissza kell váltani a szódáspatronokat

Nem váltják vissza sok helyen a betétdíjas szódapatronokat, jóllehet az új típusú termékek dobozában található gyártói tájékoztató szerint március 31-ig ez az üzleteknek kötelessége lenne – panaszolják olvasóink.

Wald Kata

 Akik saját maguk készítik otthon a szódát, két ok miatt részesítik ezt a megoldást előnyben: eddig olcsóbban jöttek ki, mintha készen vették volna a szikvizet, a fő ok azonban az, hogy míg a patronokat könnyedén haza tudják vinni, addig az egy-másfél-két literes palackok cipelése, főként az idősebbek számára gondot okoz.

– Sajnálatosan az 1990-es évektől mostanáig csökkenő patronvásárlási mennyiség következtében gazdaságtalanná és fenntarthatatlanná vált a csere rendszerű patronok gyártása. Emiatt cégünk sajnos arra az elhatározásra kényszerült, hogy a több mint 50 éves múltra visszatekintő betétdíjas szóda- és habpatron gyártását a jelenlegi formájában 2017. december 31-i dátummal megszüntessük – közölte lapunkkal a gyártó cég.

Helyette kapható egy külső megjelenésében a korábbira hasonlító patron, szintén tíz darabos csomagolásban – ez nem visszaváltható, kivitelében és megjelenésében is más, mint a régi, és új zárási móddal is látták el. Nagyjából háromszor annyiba kerül, mint a korábbi termék.

A gyártó a forgalmazókat tavaly augusztusban értesítette a változásról. Az üres cserepatronok visszavásárlási kötelezettsége minden forgalmazó üzletre érvényes, ugyanúgy, mint a betétdíjas üvegek esetében. A visszaváltás határideje, amennyiben az adott üzlet más tájékoztatást nem nyújt, 2018. március 31. Ennek be nem tartása miatt az üzleteken kívül az illetékes járási hivatalok Fogyasztóvédelmi Hatóságához fordulhatnak a vásárlók panaszaikkal.

Több gázt tartalmaz és öt évig is jó

A csere rendszerű patron és a nem visszaváltható patron helyettesítő, de nem azonos termék, sem kivitelében, sem megjelenésében. Az új zárási móddal gyártott patronok legnagyobb előnye, hogy a korábbi 6 g-mal ellentétben már 8 g a gáztöltetük, és ezt a gáztömeget, biztonságosabb zárásuknak köszönhetően, 5 évig megtartják – szavatosságidejük tehát hosszabb, mint a régi típusú termékeké. A habpatronból is 10 db-ot tartalmaz egy doboz. Az újfajta patronok korszerűbb technológiával készülnek és magasabb minőségűek, mint a korábbiak. Az új típusú patron használatához szifonkészülékében szükséges a nyakgumi cseréje. Az új, kék színű nyakgumival az új típusú és a csere rendszerű szódapatronokkal egyaránt lehet szódavizet készíteni. A régi patron leadásakor a vevő vagy pénzt kap vissza, vagy levásárolhatja az összeget – az üzletek döntése alapján lehet különböző megoldás, a lényeg, hogy a vevő felé elszámolják a visszajáró összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!