Pécs

2018.03.13. 14:00

Télen a hideg víz árát is alig keresi meg a szikvízkészítő

Három évtizeddel ezelőtt még minden családban előszeretettel fogyasztották a szódát, palackozott ásványvizet pedig csak alig-alig találhattunk az üzletekben. Mára megfordult a helyzet, tucatnyi multi gyártja a szénsavas vizeket, de Dobszay József szikvízkészítő ma is ugyanolyan lelkesedéssel készíti a szódavizet, mint 35 évvel ezelőtt, a vállalkozása indításakor.

– Mitől más a szóda, mint a palackozott szén-dioxiddal dúsított ásványvíz?

– A szódavíz nyomás alatt lévő szénsavas ital, az első és az utolsó cseppje is ugyanolyan buborékos. Ezzel szemben a szénsavas ásványvíz a kibontás után folyamatosan veszít az erejéből. A palackozott vizek akár több hónapot is állhatnak a raktárban. Mi minden nap gondosan, frissen töltjük a ballonokat, a palackokat és másnap szállítunk a partnereknek, illetve itthon is értékesítünk, ezáltal sokkal gyorsabban forog a termék.

– Nem is palackoznak előre?

– Elvileg egy évig tárolható a szóda, de nem készítünk raktárra. Ezért aztán nyáron sok a munka, télen pedig kevés. Erre mondták a régiek, hogy a szódásnak télen még a hideg víz árát is nehéz megkeresnie.

– Mennyit bír egy szódáspalack?

– A szikvizes palackok újratölthetőek, egy-egy flakon négy-öt évig van forgalomban, ez idő alatt akár négyszázszor is megtöltjük, így pedig négyszáz eldobott műanyag flakont is kivált.

– Miért nevezik a szódát szikvíznek?

– Annak idején a szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen a sziksóval azonosították. A technológiáját Jedlik Ányos dolgozta ki. A szódavíz úgy készül, hogy nagy nyomáson – 4–6 bar – szén-dioxidot áramoltatunk át ivóvízen, ami így sokkal jobban telítődik szénsavval, mint légköri nyomáson. A szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba is, Hungarikum lett.

– Miként lett szikvízkészítő?

– Gépésztechnikusként dolgoztam a Tanácsi Magas- és Mélyépítő Vállalatnál, ahol a fizetés és a szakmai kihívások tekintetében is szinte mindent elértem. A kollégákkal rendezett pincebulin láttam meg a muzeális szódavíz készítőt, amely megmozgatta a fantáziám. Családilag adtuk össze rá a pénzt, megvettem és felújítottam.

– Megvált a munkahelyétől is?

– Néhány hónapig félállásban készítettem a szódát, aztán rájöttem, hogy ez teljes embert igényel. Így lettem szikvízkészítő. Az első munkám egy húszliteres szódásballon megtöltése volt. Azt a negyvenöt forintot a mai napig őrzöm.

– Kitől tanulta meg a mesterséget?

– Tudtommal soha nem képeztek iskolában szikvízkészítőket, az új generáció mindig is az idősebbektől tanult. Nekem annyi előnyöm azért volt, hogy gépészként több berendezést is legyártottam saját magamnak.

– Ön kinek adja tovább a tudását?

– Tamás fiam húsz éve segíti a munkámat, a közelmúltban nyugdíjba mentem, így ma már ő végzi a feladatok nagyobb részét, és ő a cég informatikusa is.

Régi motoros

Dobszay József Pécsett született, itt járt általános iskolába, és a Gépipari Technikumba. Mint mondja, a mai napig szereti és gyakorolja is a szakmáját. Gyermekkora óta szereti a természettudományokat, különösen a kémiát, a fizikát és az atomfizikát. Emellett sokat sportolt, kerékpározott, síelt, futott, amíg a térde engedte. Kedveli az autó- és motorversenyeket, nem csak a tévében, alig várja, hogy beköszöntsön a jó idő, és motorra ülhessen, akár egyedül, akár feleségével. Tamás fia a vállalkozásban dolgozik, lánya Ausztráliában él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!