eboltás

2018.04.05. 07:00

Jó, ha tudják a gazdik, csak chippel ellátott ebet lehet oltatni

A legtöbb baranyai településen áprilisban végzik el az ebek összevezetett veszettség elleni védőoltásának beadatását. De erre az év folyamán máskor is sor kerülhet, a lényeg az, hogy kedvencünk mindig rendelkezzen védelemmel a kór ellen.

T. V.

Augusztus 27-tõl szeptember 19-ig eboltást tartanak a megyeszékhely több részén. Ez idõ alatt minden kutyatulajdonosnak kötelezõen be kell oltatnia 3 hónaposnál idõsebb négylábú kedvencét. A pótoltást szeptember 17-én tartják az Áchim úti rendelõben délelõtt. A veszettség elleni vakcina és a féregtelenítõ gyógyszer 2800 forintba kerül, valamint 200 forint a kisállat-egészségügyi könyv ára, mely összegeket a helyszínen kell megfizetni. Aki nem oltatja be kutyáját, azt megbüntetik, illetve a kutyát elaltathatják.

Talán nem is gondolnánk, de a veszettség mai napig fenyegetheti a be nem oltott állatainkat. Ugyanis minden évben van egy-két veszettséggel kapcsolatos eset. A betegség mind ember, mind állat vonatkozásában gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű. Az oltást beadatni kötelező, ez a kutyatartók kötelessége. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni már nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés – mondta el lapunknak dr. Hartung István magánállatorvos. Emiatt meghatározott időközönként a rókáknak vakcinákat helyeznek ki, a háziállatokat pedig be kell oltani.

Az állattartó törvény által kötelezve van minden három hónapos kort elért ebet veszettség ellen saját költségére beoltatni. A három hónapos kort elért állatokat 30 napon belül, majd az oltást követően 6 hónapon belül újra be kell oltatni, ezután évente kell megismételni az oltást. A veszettség elleni oltás díja hatóságilag nincs megszabva, általában 4000– 5000 forintba kerül ebenként, de ez állatorvosonként eltérő lehet. Az összevezetett oltásokon lényegesebben olcsóbban úszhatjuk meg állataink beoltatását, mintha rendelőbe vinnénk őket. Az oltás elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után, és akár 50 ezer forintos bírságot is kiróhatnak a felelőtlen gazdira.

Mint a magánállatorvostól megtudtuk, a veszettség elleni védőoltást csak mikrochippel ellátott ebeknél lehet elvégezni. A chipet leolvasóval tudja ellenőrizni az orvos, ennek hiányában nem adhat oltást a kutyának. Általában az összevezetett oltások alkalmával a kutyatulajdonosoknak lehetősége van a chipet behelyeztetni, majd utána az eb meg is kaphatja a szükséges védőoltást. A chip beültetésének ára szintén állatorvosfüggő, de körülbelül azonos a védőoltás díjával. A kutyák számára a veszettség elleni oltás alkalmával a féreghajtás is kötelező.

Az oltás meglétét az oltási könyvbe ragasztott matricával lehet igazolni. Tehát az oltásra ezt feltétlenül vigyék magukkal a kutyatulajdonosok.

Hol és mikor oltathatjuk be állatainkat Baranyában?

A falvakban jellemzően többen viszik el veszettség ellen beoltatni kedvenceiket mint a városokban. Az összevezetett eboltást megszervezni már nem kötelező, mivel ma már számos kisebb településen is működik állatorvosi rendelő, azonban Baranyában szinte majdnem minden településen van ilyenre lehetőség. Egy településen általában több oltási hely és lehetséges időpont van kijelölve, így ebben az időszakban mindenki találhat alkalmas időpontot a kötelező oltást beadatni. Az összevezetett eboltást évente csak egy időszakban szabad megszervezni, az adott megyében a következő összevezetett eboltási időszakról a Magyar Állatorvosi Kamara területi szervezetének vezetősége dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!