Orfű–Sikonda

2018.05.07. 16:40

Elvitte a békákat a tavaszi hideg

Kis túlzással úgy lehetne összegezni, hogy ebben az évben több volt a békamentő mint a befogott béka.

Zsigmond József

A kétéltűek tavaszi mentését idén is a hagyományos helyszíneken, Orfűn és Sikondán szervezte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportja és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága. Idén március első napjaiban közel ötszáz-hatszáz méteres terelőhálót húztak ki a közutak mentén, hogy a szaporodóhelyükre igyekvő kétéltűek ne az autók kerekei alatt végezzék. A március elejei hóolvadást követően a felmelegedés hatására a békák egy része már elhagyta a telelőhelyeket, írta hírlevelében a madártani egyesület. Ezek a példányok a március közepi havazással beköszöntő erőteljes lehűlés során valószínűleg megfagytak.

Azok a kétéltűek jártak jól, melyek később ébredtek, és csak március végétől kezdve vándoroltak el a szaporodóhelyekre. Az akció során Sikondán 580, míg Orfűn 521 békát, zömmel barna varangyot gyűjtöttek össze. Sikondán az egyedszám ebben az évben több mint 43, míg Orfűn 57 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!