street view

2018.05.31. 07:00

Újra Pécs utcáit járják ezekben a napokban a Google kamerás autói

Az elmúlt héten újra megjelentek Pécs utcáin a speciális kameráikkal felszerelt Google autói, hogy a Street View, azaz az utcakép funkcióit frissítsék.

Zsigmond József

Utoljára öt évvel ezelőtt fotózták végig a baranyai megyeszékhelyt az amerikai cég kocsijai.

A Google 2009-ben kezdte a fotózásokat hazánkban, de az akkori adatvédelmi biztos az adatvédelmi aggályok miatt felfüggesztette a rögzítést. Két éves hosszas tárgyalások után, az adatvédelmi biztos úgy foglalt állást, hogy az adatvédelmi szabályok betartásával fényképezhetnek a Google autói. A cég ezért a fotókon az arcokat és a járművek rendszámtábláit kitakarta a Google Utcakép összes fotóján, hogy a hatályos szabályoknak megfeleljen. A felvételek további homályosítására is lehetőség van, amit a cég honlapján, a „hiba bejelentésen” lehet kérni.

A Google térképészeti adatrögzítő autókkal és a kocsik tetején lévő, 15 optikából álló kamerával 360 fokban készít fényképeket, amelyeket számítógépes programmal „összeillesztenek”, így virtuálisan bejárhatóvá teszik az adott környéket. A Google Street View szolgáltatása jelenleg nyolcvan ország érhető el. A szolgáltatás a Google Earth és a Google-térkép mobil verziójában is elérhető.

A virtuális térkép rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert. Ma már a fotelból ülve bejárhatjuk Prága káprázatos belvárosát, tehetünk egy sétát a Párizs hangulatos utcáin. Sokan a nyaralásuk színhelyét is így választják meg, az utazás előtt körbejárják a térkép segítségével például a kiválasztott tengerpart környékét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!