Gyümölcsfeldolgozó üzem

2018.06.14. 14:00

A bencés örökségből készülhet el a párlat

Egy új élelmiszerüzem kezdte meg működését a Zengőalján, amely az ezeréves bencés örökségre, illetve a gyümölcsfeldolgozás terén a lakossági bérgyártásra alapozza termékeit.

H. Zs.

Egy új élelmiszerüzem kezdte meg működését a Zengőalján, amely az ezeréves bencés örökségre, illetve a gyümölcsfeldolgozás terén a lakossági bérgyártásra alapozza termékeit.

Alig egy hónapja adták át a város egyik meghatározó vállalkozása, a Mecsek-Drog Kft. új üzemét, amely iránt máris jelentős érdeklődés tapasztalható. A vállalkozás használaton kívüli épületének átfogó felújításával egy új élelmiszerüzemet hoztak létre. A cég az épület átalakítására és gépbeszerzésre csaknem negyvenmillió forint támogatást nyert el.

Mint Kakas Sándor ügyvezető elmondta, a fejlesztés tervezésekor figyelembe vették a települési és bencés örökséget, a szerzetesek gyógynövényekből készített párlatok, kenőcsök használatával végzett gyógyító és öngyógyító tevékenységét. Az átadott üzemmel a vállalkozás ebben a piaci szegmensben hiánypótló termékeket állít elő.

– A fejlesztés célja az volt, hogy a több mint húszéves múltra visszatekintő cégünk a teakészítésen túl a gyümölcsfeldolgozásban is részt vállaljon. A beruházás eredményeként a meglévő márkához kapcsolódóan új termékekkel (frissen préselt 100 százalékos zöldség- és gyümölcslé, aszalt gyümölcsök, lekvárok, gyógypálinka, gyógynövény alapú likőrök) jelenhetünk meg a piacon – mondta az ügyvezető.

A beruházással egy eddig hasznosítatlan épületet újítottak fel és alakítottak át feldolgozó üzemmé. Az átadott üzem utcai épületének homlokzatát önerőből az 1930–40-es évek stílusában állítják vissza.

A fejlesztéssel bővül termékeik kínálata, biztosítani tudják a meglévő munkahelyek megtartását, a helyben termelt gyümölcsök felvásárlását. A komplett gyümölcs és zöldséglé feldolgozó gépsorral, az aszalógéppel, az aromatornyos 200 és 400 literes lepárló gépekkel lakossági bérgyártást is vállalnak.

Új munkahely, újabb szolgáltatás

Zádori János, Pécsvárad polgármestere a Dunántúli Napló kérdésére elmondta: a városban jelenleg csaknem fél tucat nagyobb vállalkozás és természetesen ettől jóval több kisvállalkozás működik, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a helyi gazdaságban, illetve a foglalkoztatás területén is.

A település első embere kiemelte, nagyon fontos, hogy a helyi vállalkozások helyben bővítenek, létesítenek új üzemet, bővítik a feldolgozó kapacitásukat, hoznak létre új munkahelyeket, illetve biztosítanak újabb szolgáltatásokat, ez pedig egyaránt komoly előnyt jelent az itt élők, illetve a város számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!