Éjféli torna

2018.06.02. 15:30

Ezrek csatlakoztak az alig 15 perces kihíváshoz

Megyénkben is több ezren sportoltak tegnap a kihívás napján. A kezdeményezéshez pécsi, siklósi, szigetvári és szentlőrinci iskolák is kapcsolódtak. A követelmény 15 perc aktív sport volt, a cél viszont ennél több.

Zsíros Krisztina, fotó: Löffler Péter

Ha nem is az egész megye, de több település és iskola is csatlakozott az idei kihívás napjához, amelynek célja, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Siklóson például több mint húsz helyszínen csatlakoztak a sportos akcióhoz, a várnál a legerősebbek ágyúhúzásra jelentkezhettek, a Kanizsai Dorottya Általános Iskola csaknem 200 diákja együtt zumbázott a tornateremben, a fürdőben pedig csúszdaversenyt szerveztek. A 15 perces kihíváshoz a polgármesteri hivatal dolgozói is csatlakoztak, illetve az idősek otthonának lakói is aktív mozgásra vállalkoztak ezen a napon.

Az országos eseménysorozathoz – amelynek keretében tavaly több mint hárommillió negyedórás testmozgást végeztek a versenyben részt vett falvak és városok lakói – többek között Nagynyárád és Pogány is csatlakozott a kihívás napjához. Baksán hat helyszínen mozogtak a gyerekek, a Mohács melletti Báron pedig egyebek mellett éjféli tornát, éjjeli fáklyás futást, biciklitúrát és táncházat is szerveztek.

Szigetváron történelmi városi gyalogtúrán, crossfit­edzésen, zumbaórán vehettek részt a mozogni vágyók, illetve Szentlőrincen is többféle labdajátékba bekapcsolódhattak a helyiek, például a szentlőrinci teniszpályán métát és kidobót játszottak, az iskola tornatermében pedig floorballoztak és fociztak a gyerekek.

A hazánkban is évtizedekre visszanyúló rendezvényen remek alkalom adódott arra, hogy a sportegyesületek is bemutatkozhassanak és láthatóvá váljanak a településeken.

A siklósi várban a villányi Kikerics Óvoda gyerekei is bekapcsolódtak a programba. Látogatásukat a várba szervezték, és ha már előkerült az ágyú, közösen tolták fel a várkapuig. Itt turistákkal is találkoztunk, akik ugyan nem tudták, hogy milyen program volt tegnap, de szívesen segítettek.

– Negyedóra nem sok, még akkor sem, ha mozogni kell

– mondta az egyik idősebb hölgy.

A városban délig több mint hatszázan teljesítették a 15 perces követelményt és legalább ennyi sportolóra számítottak délután is a Mehring Lajos Városi Sportcentrum pályáira szervezett edzéseken.

Nagynyárád jól szerepelt

A „Magyarország legsportosabb települése” kategória győztesei:

I. kategória: Nagynyárád

II. kategória: Csákberény

III. kategória: Szank

IV. kategória: Jászárokszállás

V. kategória: Nyíradony

VI. kategória: Kazincbarcika

VII. kategória: Újpest, Budapest IV. kerület

Az iskolák versenyében a legaktívabb tanintézmények:

Első Óbudai Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola (Budapest)

Nyíregyházi Bem József Általános Iskola (Nyíregyháza)

Tiszadadai Holló László Éltalános Iskola (Tiszadada)

A legkreatívabb akadálypálya tervek:

Dél-Zselic Általános Iskola Nagydobszai Általános Iskolája (Nagydobsza)

Székesfehérvári Németh László Általános Iskola (Székesfehérvár)

Pátyolgató Óvoda (Páty)

Kanadából indult a sporthagyomány

A kihívás napja 1982-ben indult Kanadából, ahol annak idején két szomszédos város vezetői egy egész napos verseny keretében döntötték el, melyikük városa a sportosabb. A verseny eldöntéséhez nulla órától este kilencig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. Hazánkban 1991 óta szervezik meg minden évben ezt az eseményt, azóta már összesen 1596 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly több mint hárommillióan negyedórás testmozgást végeztek hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!