találkozó

2018.06.06. 07:00

Könyvtárbuszok álltak sorban a Széchenyi téren

Második alkalommal szervezték meg Pécsett a nemzetközi könyvtárbusz-találkozót. A csütörtöki szakmai programokat követően pénteken délelőtt a Széchenyi téren is bemutatkoztak a mozgókönyvtárak az iskolásoknak és az érdeklődőknek.

H. Zs.

Nem kis látványosság volt pénteken délelőtt a Széchenyi téren várakozó tíz könyvtárbusz. A mozgókönyvtárakból ezúttal nem kölcsönözni lehetett, hanem különböző játékos feladatokkal várta a pécsi általános iskolás csoportokat az immár második alkalommal megtartott nemzetközi könyvtárbusz-találkozó keretében.

A Csorba Győző Könyvtár által szervezett nemzetközi esemény célja, hogy Pécs testvérvárosainak könyvtárbusszal rendelkező könyvtáros szakemberei megismerhessék a más mozgótékák szolgáltatásait, a rendezvény szakmai részében pedig lehetőség nyílott a tapasztalatcserére és a jó gyakorlatok elsajátítására is.

A nyílt napon a könyvtárbuszok a járművekhez kapcsolódó játékokkal várták a meghívott általános iskolás diákokat és az érdeklődőket. Emellett a külföldi mozgókönyvtárak meglepetésekkel, apró ajándékokkal is készültek a legügyesebb és legérdeklődőbb gyerekeknek.

– Menetlevelet kaptak a csoportok és minden buszon egy-egy feladatot is. Ezúttal nem könyvkeresésre kértük őket, de így is mindent meg szerettek volna nézni a diákok – mondta az egyik szervező.

– Hét országból képviseltették magukat az idei találkozón, itt a Széchenyi téren pedig Szlovéniából, Horvátországból és Magyarországról mutatkoznak be a könyvtárbuszok. Úgy gondoltuk, hogy a csütörtöki szakmai programot követően ma az érdeklődő diákoknak szervezünk egy kis játékot – mondta Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója.

Baranya megyében két könyvtárbusz jár havi rendszerességgel hatvan településre. A kistelepüléseken élők közül sokan igénybe is veszik a szolgáltatásokat, hiszen már nem csak könyvet és dokumentumokat tudnak az olvasótagok kikölcsönözni, hanem internetezni is lehetőségük van a könyvtárbuszon, emellett számos programot, foglalkozást is szerveznek a látogatóknak. A találkozó zárásaként szombaton a konferencia vendégei Pécs nevezetességeit tekinthetik meg.

A program hosszú távú célja, hogy erősítse a nemzetközi kapcsolatokat, bemutassa a könyvtárbuszos szolgáltatás sokoldalúságát és annak a kulturális esélyegyenlőség, illetve az élethosszig tartó tanulás elősegítésében való szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!