nyár

2018.06.24. 07:00

Minden gyermeknek jut meleg ebéd a szünidőben

Az idei évben is kiemelten kezelték az önkormányzatok a nyári gyermekétkeztetést, hogy a rászoruló családok gyermekei is meleg ebédet kaphassanak.

Hajdu Zsolt

Forrás: shutterstock.com

Fotó: wavebre

A pécsi nevelési központ éttermében megtartott sajtótájékoztatón jelentette be kedden Őri László, alpolgármester, hogy az önkormányzat idén is biztosítja a nyári szünetre a rászoruló családok gyermekei számára a meleg ebédet. A kormány 6,5 milliárd forintból 130 ezer gyerek étkeztetését biztosítja a nyári szünidőben, Pécsett, több mint 20 millió forint áll rendelkezésre erre a célra, így nyáron 440 rászoruló gyermek részesül az ellátásban.

– Úgy gondoljuk, az önkormányzat kötelessége gondoskodni a gyermekek egészséges táplálkozásáról, a napi legalább egyszeri meleg ételről akkor is, amikor a szünidők alatt erre nincs lehetőség az iskolai éttermekben. Évről évre kevesebben vannak ugyan, de még mindig sok szülőnek problémát okoz, hogy minden nap meleg ételt biztosítson gyermekének. Mi ebben szeretnénk segíteni, júliustól szeptemberig a nyári szünet alatt is – mondta Őri László.

Az idei évben mind a négy nagy városrészben biztosítják a bölcsődés, óvodás, az általános és középiskolás korú gyermekek nyári étkeztetését, a Budai Városkapu iskolában a Komlói úton, a Mecsekalja Általános Iskolában a Köztársaság téren, az Éltes Mátyás iskolaközpontban az Építők útján és a ANK-ban az Apáczai Csere János körtéren. A bölcsődés gyermekek szülei a Csoda Bölcsődében, az Apáczai körtéren, a Hétszínvirág Bölcsődében a Pákolitz István utcában és a Zöldliget Bölcsődében a Köztársaság téren vehetik át az ebédet.

A komlói önkormányzatnál az elmúlt hét közepéig 161 igénylés érkezett az ellátással kapcsolatban, az időközben beérkezett adatok összesítése még folyamatban van. Az ebéd átvételére a Gagarin Általános Iskola és a Kenderföld-Somági Általános Iskola ebédlőjében van lehetőség 11–12 óra között. Az iskolások számára június 18-tól augusztus 15-ig munkanapokon, a bölcsődéseknek július 16-tól augusztus 10-ig biztosítják az ebédet.

Mint Grím Ferenc, Királyegyháza polgármestere elmondta, idén is megszervezték a rászorulók ellátását, az iskolába járó – Királyegyháza, Sumony, Gyöngyfa, Szentdénes – száz gyerek közül 61-en igényelték a nyári étkezést, illetve az óvodai szünetben további ötven kisgyermeknek biztosítják az ebédet elvitelre.

Másfélszeresére nőtt a támogatás mértéke nyolc év alatt

A települési önkormányzatok kötelesek megszervezni a nyári gyermekétkeztetést a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek részére, a kormány ehhez minden szükséges forrást biztosít. Az egy adagra jutó támogatás összege 570 forint, ez 2010-ben 370 forint volt. Az ingyenes szünidei étkezésre azok a gyermekek jogosultak, akiknek rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jár, hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetűek. Azok a szülők, akik mostanáig nem tették meg, írásban nyújthatják be kérelmüket a település jegyzőjének.

A szünidei gyermekétkeztetést valamennyi iskolai szünet – őszi, téli, tavaszi, nyári –, valamint az óvodai és bölcsődei zárvatartás idején is biztosítják az önkormányzatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!