olvasói levél

2018.06.17. 16:05

Példát lehet venni a sasmentőkről!

A Dunántúli Naplóban örömmel olvastam, hogy a sasmentő természetvédők Európai Unió Natura 2000 díjat kaptak, elismerésül a végzett munkájukért - írja egyik olvasónk.

Szabadkígyós, 2014. december 17. Tokaj, a mérgezésbõl felgyógyult parlagi sas, amelyet mûholdas jeladóval szereltek fel, mielõtt szabadon engedték Szabadkígyós határában 2014. december 17-én. A madarat korábban meggyûrûzték a kutatók, így tudni lehet, hogy tavaly Tokaj térségében kelt ki a tojásból, ezért kapta a Tokaj nevet. MTI Fotó: Lehoczky Péter

A cikk ugyanakkor sajnos tartalmazott szomorú tényeket is. Míg Spanyolországban két év börtönre, és 40 millió forint kártérítés megfizetésére ítélte a bíróság azt a gazdát, aki mérgezett csalikat helyezett ki a ragadozók ellen, addig hazánkban még senki nem kapott letöltendő börtönt! Pedig több hivatásos vadász is bíróság előtt állt már mérgezett tojások és csalik miatt. Most is folyamatban van ügy egy gazdálkodó és négy vadász ellen.

Nagyon szomorúnak tartom, hogy – mint az állatkínzások esetében sem – hazánkban nem hoznak elrettentő ítéletet a hasonló ügyekben, pedig környezetünket és a természetet csak úgy tudnánk hathatósan megvédeni az ilyen felelőtlen személyek garázda viselkedésétől. Meggyőződésem szerint a bíróságoknak nagyobb felelősséggel és szigorral kellene fellépniük életterünk védelme érdekében! Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen vadászok ezek, és mire esküdtek fel!

És természetesen a társaik felelőssége is megkerülhetetlen! Ilyen esetben szerintem elvárható lenne, hogy kiközösítsék és örökre eltiltsák az ilyen nem vadásznak való személyeket! Példát vehetnének a sasmentő természetvédők tevékenységéről!

Cs. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!