orfű

2018.07.29. 11:30

A Toplica víz után érkezik a gyümölcslé

Nyár végén adhatják át a kovácsszénájai kisüzemet, ahol gyümölcsleveket, lekvárokat, savanyúságokat készítenek.

Zsigmond József

Fotós: Laufer László

Egy új korszakba lép a Mecsek Kincse Zöldterület Kezelő Szociális Szövetkezet, hiszen a már három éve palackozott, a mentes és az enyhén szénsavas Toplica ásványvíz mellett gyümölcslevek palackozására készülnek.

– A kisüzemet Kovácsszénáján hozzuk létre, ahol a helyben gyűjtött termékeket dolgozzák fel. A beruházás a mezőgazdasági startmunkaprogram révén valósulhat meg – mondta el lapunknak Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere.

A szövetkezetet négy település – Orfű, Abaliget, Husztót, Kovácsszénája – önkormányzatai és helyi vállalkozói hozták létre. Az egyik céljuk az volt, hogy a munkanélküli, illetőleg szociálisan hátrányos helyzetben élők számára munkafeltételek teremtsenek, míg a másik fő hangsúly a helyi termékek, természeti források hatékonyabb felhasználására irányult. Így született meg az ötlet, hogy az orfűi ásványvizet palackozzák. A terméket a helyi boltokban, lerakatokban, az orfűi vendéglátókban értékesítik. A környezettudatosságra építenek, így az egyliteres üveg visszaváltható. Szódát is töltenek az orfűi üzemben, melyet a környező települések közmunka programjában résztvevőik számára biztosítanak.

A kovácsszénájai gyümölcsfeldolgozó üzem épületét lassan befejezik. Az öltöző, a vizesblokk és a terem, ahol majd a munka folyik, már elkészült. A Mecsek Kincse Zöldterület Kezelő Szociális Szövetkezet gépbeszerzése pályázott, így a gyümölcslépréselőtől kezdve lesz paradicsompasszírozó, gyümölcsmagozó, aszalógép.

– Egy kompletten felszerelt üzemünk lesz, várhatóan a nyár végére elkészülünk vele. A tervek szerint egy kisebb ünnepség keretében adnánk át, ahol már az első gyümölcslevet is megkóstolnánk – mondta Novák Péter, Kovácsszénája polgármestere. – A településen sok a gyümölcsfa, ha majd látják a helyiek, hogy van egy kis feldolgozóüzemük, akkor nem a fa alatt rohad el a termés – tette hozzá.

A tervek szerint gyümölcsöket is vásárolnának, melyet feldolgoznak és értékesítenek. Termékeikkel a közeli orfűi óvodát is szeretnék ellátni, hogy jó minőségű lekvárokat, gyümölcsleveket fogyasszanak a kicsik.

A legjobb forrást a múlt században külön névvel illették

A Mecsek Kincse Zöldterület Kezelő Szociális Szövetkezet így ír a Toplica ásványvízről a saját honlapján: „A kor emberei ösztönösen keresték a legjobb minőségű vízlelőhelyeket, melyek közül többet a Mecsek sziklás lábainál találtak meg. Abban az időben az emberek modern gondolkodásmódja lehetővé tette, hogy mérésekkel meggyőződjenek a víz kiváló minőségéről. Így, 1965-ben a legjobb forrást a Toplicza névvel illették. 1982-ben a kút nevét Toplicára változtatták. A jelenkori méréseknek köszönhetően biztosan tudjuk, hogy a víz hőmérséklete és hozama időjárástól és évszakoktól függetlenül állandó, ásványi anyag tartalma miatt pedig biztosan megilleti az ásványvíz elnevezés”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában