fejlesztés

2018.07.29. 15:30

Teljesen megújul az Ifjúsági Ház, park lesz a parkolóban

A pécsi önkormányzat közgyűlése nemrég úgy döntött, hogy megvásárolja a szép emlékű Ifjúsági Ház előtti azon területet, amely eddig akadályát képezte az épület és a hozzá tartozó infrastruktúra fejlesztésének. A mintegy 1,1 milliárdos beruházás során átépítik a házat, ahol helyi kkv-k számára alakítanak ki helyiségeket, emellett a környező parkolót is modernizálják.

HLB

Fotó: HLB

Több mint húsz éve hever parlagon a belváros egyik központi helyén található Ifjúsági Ház és környezete. A rendezetlen állapotokat megelégelve az önkormányzat úgy döntött, hogy megvásárolja az eddig magánkézben lévő területet, hogy a helyi gazdaság fejlesztését célzó beruházást hajtson végre.

A fejlesztés megvalósításához a forrás rendelkezésre áll, a támogatási szerződést már megkötötték, a tervek elkészültek, az Ifjúsági Ház vonatkozásában pedig a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság már döntést is hozott, azaz megindulhat a kivitelezési közbeszerzési eljárás – tudtuk meg a városházától.

A beruházás keretében az épületben bérbe adható irodákat, szolgáltató- és kereskedelmi üzlethelyiségeket alakítanak ki, amelyeket elsődlegesen helyi kkv-k számára hoznak létre. A város célja, hogy a helyi gazdasági élet további erősödése céljából a piaci funkció honosodjon meg a létesítményben.

A terület fejlesztése során ugyan alapvetően nem a parkolóhelyek számának a bővítése az elsődleges szempont, de a projekt során élhetőbbé és használhatóbbá teszik a környéket. Ez utóbbi során javulni fognak a parkolás minőségi feltételei, a parkolóhelyek számát illetően pedig sokkal inkább a szervezettség és a rendeltetésszerű használat fog előtérbe került a sokszor „vadparkolóként” használt részen.

Ugyanakkor a tervek szerint a TOP-forrásból támogatott projekt keretében parkot hoznak létre az egykori Centrum áruház déli részén (a mostani parkoló északi oldalán), ahol mintegy kilencszáz négyzetméteren telepítenek növényeket, ráadásul új utcabútorokat helyeznek ki és a közvilágítást is korszerűsítik. Ez utóbbi munkálatokra kicsivel több mint négyszázmillió forint áll rendelkezésre.

Új emeletet húznak fel

Az egykori Ifjúsági Ház épülete teljesen megújul, a tartószerkezetet megerősítik, új emeletet építenek, és egy éttermet is kialakítanak a földszinten. A létesítmény korszerű gépészeti és villamos berendezéseket kap, a felújítás nettó hétszázmillió forintba kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!