Orfű

2018.08.25. 11:30

Akár autót is vezethetnek majd a látássérültek

Önkéntesek jelentkezését várják a szervezők az élménydús, rendhagyó turisztikai napra. A rendezvény célja, hogy a fogyatékkal élők kipróbálhassák azokat a tevékenységeket, amikre eddig nem volt lehetőségük.

T. V.

A tavalyi évben először megrendezett orfűi Akadálymentes Turizmus Napjának nagy sikere volt, több száz résztvevő érkezett a baranyai településre, hogy részesei lehessenek a különleges élményeknek. Az esemény idén is színvonalas kulturális és gasztronómiai programokat kínál a fogyatékkal élőknek és az egészséges embereknek is.

Az országszerte egyedülálló rendezvényen szeptember 8-án a fogyatékkal élők is betekinthetnek Orfű gazdag turisztikai kínálatába és kipróbálhatják azokat a szabadidős és sporttevékenységeket, melyek számukra eddig nem voltak elérhetőek. Többek között akadálymentes kerékpárokat próbálhatnak ki, motorozhatnak, motorcsónakozhatnak, vitorlázhatnak a tavon, a látássérültek autót vezethetnek egy kis segítséggel, sárkányhajózhatnak, de még horgászhatnak is. Az akadálymentes élményszerző programok előzetes regisztrációt igényelnek, melyet az [email protected] címen lehet megtenni.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő és egészséges emberek közötti szakadék megszüntetésének fontosságára, a kölcsönös elfogadásra.

Fellép majd a Pécsi Gospel Kórus, a Kis Esti Zenekar, Borsós István tárogatóművész és a Vivat Bacchus is. A gyerekekre is gondolnak az egész napos programon, a tíz órai nyitást követően Fülöp Gyula bűvész szórakoztatja őket, majd a Vitéz László bábszínházi előadást tekinthetik meg. Öko-kézműveskedésen, népi játékokon, állatsimogatón, csúszdázáson, lovagláson vehetnek részt. Emellett Lakatos Norbert, a vak lufiművész pedig léggömbökkel kedveskedik nekik.

Segítőket várnak

A szervezők önkénteseket várnak, akik a rendezvényen segíteni tudják a fogyatékkal élőket az akadálymentes élmények igénybevételében, illetve a program adminisztratív feladataiban. A jelentkezőket egy rövid érzékenyítő tréninggel és a feladatok pontos átbeszélésével segítik. A résztvevő fogyatékkal élőket és segítőiket a napon ingyenes ebéddel várják, a Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet tagjai tavaly több mint ötszáz adag ételt főztek és osztottak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!