könyves kosár

2018.08.14. 17:30

Apránként építi a múltat

Figyelemre méltó aktivitással tölti nyugdíjas éveit Kővágó László János mérnök. Megírta családja több száz éves múltját és élete fontos helyszíneinek történetét, miközben egy Pécs környéki legelőből díszkertet varázsolt.

Mészáros B. Endre

– Mi motiválja az embert, hogy pár év alatt hat kötetet is megalkosson levéltárakat, egyházi iratokat böngészve?

– Ennél sokkal messzebb kell visszamenni az időben. Első ismert ősünk a családjával 1736-ban települt a régióba Németországból. Édesapám kezdett hozzá a családfa-kutatáshoz és az ő munkáját folytattam, de akadt aztán néhány személyes indíttatású leágazás is. Ahol pedig a Kővágó (Klug) család megfordult, ott mindenütt alapos gyűjtőmunkát végeztem.

– Miről született így könyv?

– Ott kezdődik minden, hogy őseim magyarországi németek. Így a betelepítésüktől napjainkig átfogóan feldolgoztam a Magyarországon élő németek történetét, néprajzát, életvitelét, folklórját, kiemelten felhasználva Feked és Kisjakabfalva hagyományait.

– Mi olvasható a további öt kötetben?

– Bezedeken születtem, és édesapám felkutatta a település múlt századi történetét, XX. századi hagyományait, összeszedte a családok fotóit, ezt az anyagot csak rendszereznem kellett. Baksán nőttem fel és apám helytörténeti kutatásaihoz én is hozzátettem a magam tapasztalatait, életképeit, helyi családok arcképcsarnokát, valamint a Dunántúli Napló egykori munkatársa, Báling József által szerkesztett tsz-újság információit.

– Mi került még a könyves kosárba?

– Összeállt önálló kötetben a család története is 1688-tól, továbbá a „Magyar kivitelező vállalatok története” címmel emlékkönyvbe foglaltam egykori munkahelyem a Baranya Megyei Tanácsi Magas- és Mélyépítő Vállalat történetét. Elkészítettem „A mi osztályunk emlékkönyvét” is, a Pollack Mihály Építőipari Technikumban 1965-ben végzett

4/c osztályét. De született összeállítás a hobbim kapcsán is, Galamb és kisállattenyésztés Pécsett és környékén 1885–2010 címmel. S ezek a könyvek egytől egyig 200–400 oldal terjedelműek.

– Itt véget ér a lista?

– Maradt még bennem gondolat. Dolgozom az emlékirataimon, továbbá nagyjából már megvagyok a galambjaimat és a díszkertemet bemutató összeállítással is.

– Mennyi galambról és mekkora kertről van szó?

– Másfélszáz díszgalambot tenyésztek, EuropaMeister valamint Magyar Mester címekkel is rendelkezem. A cserkúti csárda fölötti részen húsz éve kezdtem el beültetni egy mindeddig műveletlen legelőrészt, és ma már hétszáznál több növényfaj található itt. A gyűjteményes díszkertem tavaly elnyerte az év zártkertje címet.

– Akkor hát kész a leltár?

– Nem egészen. Lassan hatvan éve járok a pécsi kosár-, kézi- és focimeccsekre. Gondoltam, érdemes lenne a szurkolói emlékeimet is könyvbe foglalni.

Mérnök is volt

Kővágó László János 1947-ben született Bezedeken. Baksán nőtt fel, a Pollack Mihály Építőipari Technikumban érettségizett, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett építész diplomát. Elsősorban mélyépítő mérnökként tevékenykedett, 25 éven át a Tanácsi Magas- és Mélyépítő Vállalatnál, majd a Baukomplex Rt.-nél, aztán a Strabag Rt.-nél dolgozott, végül hét éven át, nyugdíjazásáig beruházási csoportvezető volt Pécs polgármesteri hivatalában. Felesége, Györgyi némettanár, három gyermeke van, Roland 45, Krisztián 43, Helga 19 esztendős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!