Komló

2018.08.26. 17:30

Biztonságos, takarékos is lesz majd az új otthon

Ősszel megkezdődik Komló városának egyik legfontosabb beruházása, felújítják a volt bányász legényszállót, ami ma Szent Borbála Otthon néven fut és 130 idős embernek ad otthont. A beruházás költségvetése meghaladja a 400 millió forintot, amihez az önkormányzat mintegy 120 millióval járult hozzá.

W. K.

Budapest, 2013. augusztus 22. Rabecz László (b) és Mihály László, az Atifull Bt. hőszigetelő szakmunkásai a külső hőszigetelés és homlokzat felújítása után egy stilizált evezős figurát festenek fel a III. kerületi Lajos utca 105. számú panelház homlokzatára 2013. augusztus 22-én.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Kovács Attila

Kezdődhet a felújítás a Pécsi úti szociális otthonban, a szerződést a komlói önkormányzat a kivitelezővel aláírta.

Mint Polics József, Komló polgármestere fogalmazott, az ősz egyik legfontosabb beruházása lesz a Szent Borbála Otthon Pécsi úti ingatlanának felújítása a városban. Az egykori bányász legényszállóból átalakított épületben 130 idős, gondozásra szoruló ember él. A több mint négyszázmillió forintos beruházással nemcsak kényelmesebb és biztonságosabb, de takarékosabb is lesz az otthon.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyertünk támogatást még tavaly a felújításra. Az összeg nagyságrendje miatt nyílt közbeszerzési eljárást kellett kiírnunk, ami részben a mi hibánkból is elhúzódott – közölte a polgármester. – Ezért csak a forrás elnyerése után nagyjából egy évvel tudtuk aláírni a szerződést a győztes pécsi vállalkozóval. A beruházás teljes költségvetése meghaladja a 400 millió forintot. Az európai uniós és az állami támogatás ezt csak részben fedezi, ezért az önkormányzat mintegy 120 millióval járul hozzá a saját költségvetéséből – tette hozzá Polics József.

Ha az időjárás engedi, akkor márciusra a munkák befejeződnek. A felújítás az épület szinte minden elemét érinti: lecserélik tetőhéjazatot és napelemeket szerelnek fel rá, hőszigetelik a falakat, kicserélik a nyílászárókat és modernizálják a fűtési rendszert. A korábban elkészült belső akadálymentesítés folytatásaként a bejáratokat is átépítik, a leglátványosabb azonban az erkélyek befalazása lesz. A loggiák balesetveszélyesek az idős lakók számára, beépítésükkel viszont megnő a szobák területe.

A munkák ideje alatt az otthon lakóinak szerencsére az épületet nem, legfeljebb a szobájukat kell rövidebb időre elhagyniuk az előre összeállított ütemterv alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!