Baranyai körkép

2018.08.31. 17:30

Javában tart még a parlagfűszezon

Hiába csökkent valamelyest a parlagfű pollenkoncentrációja az elmúlt napokban a csapadékos idő hatására, az újabb felmelegedéstől várható, hogy ismét eléri a nagyon magas szintet. A Kormányhivatal fokozott figyelmet fordít az allergén gyomnövénnyel fertőzött területek felderítésére, munkájukat helikopter is segíti. Több esetben már bírságoltak.

W. K.

Kislány tüsszent a parlagfűben

Csúcsához ért a parlagfűszezon – jóllehet az átvonuló hidegfront és a csapadékos idő hatására a sokaknak rendkívül kellemetlen allergiás tüneteket okozó gyomnövény pollenkoncentrációja országszerte jelentősen mérséklődött, az elkövetkező napokban azonban várhatóan ismét emelkedni fog és újra elérheti Baranyában is a nagyon magas szintet.

Mint ismeretes, és mint arra a Baranya Megyei Kormányhivatal az elmúlt időszakban többször is felhívta a figyelmet, a földhasználóknak a jogszabály értelmében június 30-ig gondoskodniuk kellett a parlagfűvirágzás kialakulásának megakadályozásról, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartaniuk.

– Amint az időjárási, a hőmérséklet- és a csapadékviszonyok alapján az valószínűsíthető volt, a nyár folyamán rendkívül erős parlagfűfertőzöttség alakult ki a megyében – vázolta a helyzetet kérdésünkre a Baranya Megyei Kormányhivatal. – Az érzékeny kultúrák – azaz a napraforgó, a szója, a kukorica – fertőzöttsége igen magas, és a gabonatarlókon is tömegesen jelenik meg a parlagfű a csapadék és a kedvező hőmérséklet hatására. Ennek megfelelően az idén a növényvédelmi hatóság is kiemelt figyelmet fordított a fertőzött területek felderítésére, hogy ezáltal is megakadályozza a különösen allergén gyomnövény terjedését.

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint, míg az elmúlt évben augusztus közepéig a növényvédelmi hatóság 92 ügyben járt el, addig az idén már 145 eljárás indult. Ezek zöme a Kormányhivatal felderítési munkájának eredménye, közérdekű bejelentés mindössze kilenc esetben érkezett, viszont ezek mindegyike megalapozott volt. Ötvennégy helyszínen a hatóság már elrendelte a közérdekű védekezést. Az eddig kiszabott legmagasabb bírság mind belterületen, mind külterületen meghaladta a több százezer forintot.

– A parlagfű elleni küzdelem sikere jórészt a felderítési tevékenység eredményességétől függ – közölték. – Az idei évben ebben az Agrárminisztérium is támogatja a Baranya Megyei Kormányhivatalt azáltal, hogy forrást biztosít a légi parlagfű-felderítés elvégzéséhez. A felderítéshez használt helikopter hatékonyan alkalmazható a földi eszközökkel nehezen megközelíthető, eldugott helyeken lévő parlagfű fellelésére, illetve a segítségével rövid idő alatt igen nagy területek áttekintésére van lehetőség – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!