Bicsérd

2018.09.04. 18:30

Gyümölcslékészítésben segédkeznek

Bicsérd önkormányzata a helybeliek számára ebben az idényben is segítséget nyújt a különféle szezonális gyümölcsök feldolgozásához, legyen ez aszalás, préselés vagy akár gyümölcslékészítés.

Tóth Viktória

Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelõ borítja almáját a garatba a Brix-Trade Kft. sûrítménykészítõ üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedõház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedõházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelõktõl a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila

Mint azt Vér József polgármestertől megtudtuk, gyümölcslevet is készítettek már idén, s folyamatosan várják azokat, akik szeretnék igénybe venni ezt a szolgáltatást.

Bicsérden évek óta sikeresen működik a Start mezőgazdasági munkaprogram, melyben közfoglalkoztatottak termesztik a növényeket, savanyítanak, befőznek. A program elindulása utáni első években egy volt katonai objektum területén alakítottak ki termesztéshez és az utómunkálatokhoz szükséges feltételeket. Az úgynevezett „modern farm” külső és belső felújítása után többek között beszerezték a savanyításhoz, befőzéshez, lekvárkészítéshez megfelelő eszközöket.

Gyümölcscentrifugával, aszalóval, tárolóval és hűtőládákkal is el van látva az épület. Mindezek mellett egy seprűkészítő résszel is rendelkeznek, ahol a termesztett cirokból a községben található intézmények számára biztosítanak seprűket a téli időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!