korszerűsítés

2018.09.12. 07:00

Jöhet a Surányi út, ősszel aszfaltoznak

Jelentősen nehezítik a közlekedést a Magaslati és Surányi utakon zajló munkálatok, a helyi járat megszokott útvonalának visszaállítását is sokan sürgetnék. A Tettye Forrásház Zrt. október végére–november elejére végez a hálózatrekonstrukcióval, utána kezdi az aszfaltozást az önkormányzat.

W. K.

Fotó: Laufer László

Lassan, látszólag szervezetlenül, a közlekedést nagyban nehezítve haladnak a Surányi és a Magaslati úton zajló munkálatok – panaszolják olvasóink. A 32-es járat is egy ideje terelő útvonalon közlekedik, ami szintén sokaknak okoz kellemetlenséget.

– A Surányi úti munkálat a Magaslati úti korszerűsítéssel együtt alkot egy komplex hálózatrekonstrukciót, a Tettye Forrásház a két út teljes hosszában cseréli a burkolat alatti közműveket – tájékoztatta lapunkat az olvasók által felvetett probléma kapcsán a Tettye Forrásház Zrt.

– A két út alatti kivitelezés szorosan összefügg, a munkavégzés összehangoltan, ütemezetten valósul meg. A szennyvízhálózat esetében egyszerre zajlott a kivitelezés mindkét utcában annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt véget érjen a felújítás. Az ivóvízrendszeren azonban ellátástechnikai okok, a szolgáltatásbiztonság fenntartása miatt nem volt lehetséges a párhuzamos vezetékfektetés – közölték. A Surányi úton az ivóvízcsövek cseréje akkor indulhat, miután a Magaslati úton a szakemberek a teljes új vízhálózatot üzembe helyezték.

A föld alatti építési körülmények és egyéb munkarészek a lakosság számára nem mindig érzékelhetőek – az új csőszakaszok üzembe helyezését megelőző többnapos vízmintavizsgálat például nem jár látványos helyszíni munkavégzéssel.

Az 5140 méternyi új vezeték háromnegyede már kiépült és üzemel. A Magaslati úton az utolsó szereléseket végzik a Pálos templom előtt, a víziközmű-szolgáltató hamarosan levonul. Szeptember közepétől már csak a Surányi úton dolgoznak a szakemberek az ivóvízhálózat kiépítésén. Ez a Hunyadi út irányából az Angster utca felé a munkálatokkal együtt haladó, szakaszos, teljes szélességű útlezárásokat jelent. Az autós forgalom számára a lezárt szakaszok kivételével a haladás biztosított lesz. Ha nem nehezíti a tavaszihoz hasonló fagy és monszunszerű esőzés, a kivitelezés várhatóan október végén, november elején zárul.

Még egy darabig terelő útvonalon jár a 32-es járat

A 32-es autóbusz a Barbakánig eredeti útvonalon közlekedik, majd a Székely Bertalan út és az Angster utcán halad terelten. A Petőfi-ház megállótól nincs változás. Kimaradó megálló az Alagút, a Pálosok és a Surányi út. Várhatóan még a tél beállta előtt visszatérhetnek a buszok az eredeti útvonalra.

A korábbi lakossági tájékoztatásuknak megfelelően a Tettye Forrásház Zrt. még az ősszel befejezi a korszerűsítést. Az utat a Tettye Forrásház ideiglenesen, aszfaltszintig állítja majd helyre. Ezt követi az önkormányzati útpálya-felújítás. A városháza tájékoztatása szerint várhatóan a Magaslati és a Surányi útra is idén aszfalt kerül, és visszaadják a forgalomnak ezeket teljes szélességben még ebben az évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!