siklós

2018.10.10. 16:10

A várban indul hétvégén a baranyai akció

Indul a múzeumok hónapja: október folyamán előfizetőink Megyekártyával féláron tekinthetnek meg az országban rengeteg múzeumot. Baranyában három helyszín lesz, az első a sorban október 14-én vasárnap a siklósi vár és tárlatai.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

Mint a vármúzeumból Szender Jánostól megtudtuk, külön programmal nem készülnek, de lesz így is rengeteg látnivaló. A mélyből induluva felfelé izgalmas pillanatokat ígér a börtön és mellette a középkori kínzóeszközök tárlata, egy szinttel feljebb a XVIII. századi reneszánsz bútorok bemutatója – a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből valók a berendezések –, a vártörténeti kiállítás, az I. és II. világháborús összeállítás. Az első emeleten középkori fegyver- és hadtörténeti bemutató tekinthető meg. Ugyan éppen átalakítják, de míg az egyik termen dolgoznak, a másik kettő nyitva áll a nagyközönség előtt.

Nincs most különösebb extra, viszont minden tárlaton berendeztek egy sarkot, ahol interaktív módon kapcsolódhat a vendég a gyűjteményhez. A börtönben például felvehetik a lábbilincset, bebújhatnak a kalodába, a kínzóeszközök tárlatán felfeküdhetnek a „gyóntató”padra, a fegyvertárlaton felvehetik a páncélmellényt vagy a több mint húszkilós láncinget. Emellett október 12-én nyílik a keleti szárnyban első ízben a Baranya Art, vagyis Kovács Ferenc siklósi festőművész kurátori tevékenységével tavasszal Siklós Art, nyáron Siklósi Szalon, ősszel pedig Baranya Art (ezen a térségi képzőművészek legújabb munkái kapnak helyet) látható nálunk. Mindezen túl a teraszról a várfalakról pazar a kilátás a környékre, gyönyörű a várkápolna, ahol egyháztörténeti kiállítás látható.

Épül a panoptikum

A vár 40 százaléka (a korábbi szállodarész) most le van zárva és ennek a területnek szakaszosan zajlik a felújítása. A jövő egyik nagy attrakciója lesz, hogy itt rendezik be a Tenkes kapitánya panoptikumot. A rendkívüli látványvilág kialakítása már gőzerővel folyik. Érdemes kimenni a teraszra is, vagy bóklászni a várfalakon, mert gyönyörű mindenfelé a kilátás. Összességében az ódon falak közt úgy elszalad két-három óra, hogy észre sem vesszük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!