szigorodó szabályozás

2018.10.18. 11:30

Még tilos elégetni a kerti zöldhulladékot

Közeleg a november, amikor is Pécsett a kerti hulladékok nyílttéri égetése megengedett a város belterületén. Jövő évtől azonban várhatóan szigorodik a szabályozás – környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyezve a komposztálás és a zöld járat igénybevétele marad a megoldás.

Wald Kata

Hamarosan beköszönt a november, amikor is a pécsi helyi rendelet szerint – csakúgy, mint áprilisban – megengedett a kerti hulladék égetése a város belterületén. Az évnek ebben a két hónapjában minden nap 10 és 17 óra között van lehetőség a falombot, kaszálékot, nyesedéket, egyéb növényi maradványokat jól kialakított tűzrakó helyen és telken elégetni, ahol ez a tevékenység kárt nem okoz.

A helyi rendeletet módosítja a városháza

– A rendelet a kerti hulladék hasznosítását javasolja a lakosság számára, azonban egyelőre lehetőséget biztosít nyílttéri égetésére is – hangsúlyozta Róka Róbert, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű szemetet (PVC, veszélyes hulladékok, stb.). Fontos tudni azt is, hogy a hatóságilag elrendelt, általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

A város külterületein viszont minden esetben tilos a kerti hulladék égetése, arra csak a katasztrófavédelemtől előzetesen beszerzett engedély birtokában van lehetőség – ez esetben az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltak a mérvadók.

Róka Róbert hozzátette, a jelenlegi pécsi helyi rendelet átalakulás előtt áll – valószínűleg az eddigi megengedő szabályozás jövőre megszűnik, és a város egész területén tilos lesz a kerti hulladék elégetése, hisz a tevékenység növeli a levegő szennyezettségét.

A szabályszegő bírságra számíthat

– Lehetőség szerint éljünk alternatív lehetőségekkel, (komposztáljunk, vagy szállíttassuk el a zöld hulladékot) – javasolja Fábián Lilla Baranya megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Ha mégis elégetjük az engedélyezett időszakban, ügyeljünk arra, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát felügyelet alatt tudunk tartani, és mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű oltóanyag. Szeles időben ne égessünk, mert ez az időjárás kedvez a továbbterjedésnek – tanácsolja.

Ha valaki a kertjében önkormányzati rendelet előírása hiányában, vagy nem a rendeletben meghatározott időben zöldhulladékot felügyelet mellett éget, 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami a tűzoltóság beavatkozását igényli, 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot lehet kiszabni, valamint ki kell fizetnie a vonulás költségét is, ami akár a 100 ezer forintot is elérheti.

Bejelentést tehetnek a katasztrófavédelemnél

Ha valaki azt tapasztalja, hogy kerti hulladékot égetnek környezetében, az önkormányzatoknál tájékozódhat arról, hogy az adott időszakban ez a tevékenység engedélyezett-e, illetve bejelentést tehet a katasztrófavédelemnél. Ha a tűzoltók vonulása szükséges, akkor ők először felszólítanak az égetés befejezésére, ha szükséges, akkor beavatkoznak. Az elmúlt időszakban Baranya megyében nem szabtak ki bírságot belterületi szabálytalan égetés miatt a katasztrófavédők.

Komposztládákkal segítik a lakókat

Pécsett azokban a városrészekben, ahol nincs rendszeres zöldjárat, pályázati forrásból beszerzett komposztládákkal segíti a közszolgáltató a lakosságot – 1200 háztartás már meg is kapta ezeket, és továbbiak kiosztása is még várható. Továbbá jövő év első felében a kisméretű járművek és a barna edények érkezésével újabb Mecsek­oldali területeket vonnak be a zöldhulladék-gyűjtésbe. Többen úgy vélik, hogy a diófa leveleit például nem lehet komposztálni. Tanulmányok bizonyítják, hogy ez csak részben igaz. A diófalevél, vagy az örökzöldekről lehullott tűlevelek is komposztálhatok, ha azt kis mennyiségben a normál komposztálandó kerti hulladékhoz keverik. A megfelelő komposztálás mellett a ládába tett anyag nem rothad, nem telepednek meg benne olyan élőlények, amik a későbbiekben a kert növényeiben kárt tehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!