Komló

2018.11.23. 20:00

A börtön építésére még várni kell, de a toborzás folyamatos

Jóllehet a komlói börtön nyitását eredetileg 2019-re tervezték, az építkezés még nem indult el. A büntetés-végrehajtás csapatába azonban továbbra is keresnek munkatársakat a város honlapján található felhívás szerint.

Wald Kata

Börtön belső illusztráció.

Fotó: MW

Eredetileg 2019-re tervezték az új komlói börtön átadását, az első kapavágások azonban még váratnak magukra. Mint ismeretes, egy ötszáz fő befogadására alkalmas, 250 embernek munkát adó büntetés-végrehajtási intézetet építenek majd a városban, mintegy 3,9 milliárd forintból – hazánkban a tervek szerint további hét településen hoznak létre hasonló létesítményt, a vonatkozó kormányrendelet szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által kiírt, a kivitelező kiválasztását célzó két közbeszerzés eddig eredménytelenül zárult, miután túl drága ajánlatok érkeztek.

A komlói önkormányzat honlapjára nemrég felkerült felhívás szerint munkatársakat keresnek a büntetés-végrehajtás csapatába – ennek apropóján szerettük volna megtudni, mikorra várható a komlói börtön építésének kezdete, a komplexum megnyitása. Pontos dátumot nem közöltek, Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy Magyarország Kormánya elkötelezett a férőhely-bővítési program megvalósítása, és ezzel együtt a börtönök zsúfoltságának megszüntetése mellett. Hozzátéve, hogy a börtönépítési beruházásokkal kapcsolatos jogszabályok jelenleg is hatályosak.

A szóvivő közölte, hogy toborzási tevékenységük és ennek eredményeként az új felszerelők belépése országszerte folyamatos, jelenleg létszámmal kapcsolatos adatokkal azonban nem tudnak szolgálni.

Annyi bizonyos, hogy bő egy évvel ezelőtt, az akkori adatok szerint a komlói börtön kétszázötven álláshelyére több mint háromszoros volt a túljelentkezés, 821-en adtak be önéletrajzot. Közülük 235 pályázót hívtak be beszélgetésre, végül 112-en bizonyultak alkalmasnak. Akik sikeresen levizsgáztak, az ország különböző fegyintézeteiben dolgoznak, így szerezve gyakorlatot.

Lerombolnák a sztereotípiákat

Mint azt Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője közölte, a büntetés-végrehajtási szervezet egy olyan országos ismeretterjesztő programot indított útjára, amelynek célja, hogy a hétköznapi ember egy reálisabb képet kapjon a büntetés-végrehajtás munkájáról, valamint lerombolja azokat az évszázados sztereotípiákat, amelyek fogvatartottakat, dolgozókat egyaránt érintenek. A következő időszakban az ország nagyvárosaiban, és a fővárosban olyan rendezvényeket tartanak, amelyeken az odalátogatók bepillantást nyerhetnek a börtönök világába, illetve tájékoztatást kapnak a börtönökben zajló rendvédelmi és reintegrációs tevékenységről. Bemutatják a szervezet múltját, jelenét, a különböző szolgálati ágakat, a szakmai feladatokat. Az érdeklődők beszállhatnak a fogvatartottak szállítására szolgáló rabomobilba, a szervezetnél rendszeresített kényszerítőeszközöket is kézbe vehetik, így bárki megtapasztalhatja például, hogy milyen érzés, ha bilincs kattan a kezén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!