siker

2018.11.30. 11:50

A Komlosaurus lett az Év ősmaradványa

A Magyarhoni Földtani Társulat 2015 második felében útjára indította az „Év ásványa” és az „Év ősmaradványa” programot. A program célja a földtudományok két pillérének, az ásványoknak és az ősmaradványoknak a népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés.

Zs. J.

Idén egy baranyai siker született. Az Év ősmaradványa 2019 címet a Komlosaurus nevű dinoszaurusz lábnyoma, vagyis egy nyomfosszília.

A Komlosaurus carbonisnak elnevezett ragadozó dinoszaurusz a mecseki rétegsorból ismert. Nemzetségneve a baranyai bányászvárosra utal, fajnevét a kőszén latin neve után kapta. A névadó Kordos László volt 1983-ban. Mind a mai napig egyetlen csontja sem került elő, a Komlosaurusnak csak a lábnyomai ismertek. A közel 200 millió évvel ezelőtt élt állat háromujjú lábnyomai 10-20 centiméter hosszúak. Az ép lábnyomot 1980-ban találták Komlón, későbbiekben továbbiak kerültek felszínre. A lelet a komlói múzeum gyűjteményébe került.

Az Év ásványa 2019 címet az ólom legfontosabb ércásványaként ismert galenit nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!