Elsimerés

2018.11.14. 11:30

Gyűrűt húztak dr. Szabó Éva építészmérnök ujjára

A Baranya Megyei Mérnöki Kamara aranygyűrűs mérnöke idén dr. Szabó Éva okleveles építészmérnök lett.

Mészáros B. Endre

– Egy építészt leginkább a megvalósult terveivel azonosítanak. Mi az, ami Baranyában dr. Szabó Évához köthető?

– Elsőként a várprojekteket említenék. Tervezőként részt vettem a szászvári vár, a pécsváradi vár felújításában. Pécsett a Cella Septichora, a sírkamrák, a világörökségi projekt műszaki menedzsere voltam, illetve a Középkori Egyetem építésének műszaki ellenőre.

– Mivel érdemelte ki a Baranya Megyei Mérnöki Kamara aranygyűrűjét, és egyáltalán hány hölgy kapta meg eddig ezt az elismerést?

– Az volt az indoklásban, hogy a mérnöki tevékenység mellett hatékonyan segítettem a PTE Műszaki és Informatikai Karának oktatásszervezésében, aktív szerepem volt a mérnökök továbbképzésében, különböző képzésformák előkészítésében és bevezetésében. Emellett tagja vagyok több megyei és országos kamarai bizottságnak is. A BMMK-nak csaknem nyolcszáz mérnök tagja van, s közülük eddig mindössze két hölgy kapta meg ezt a kitüntetést.

– Mi vitte építészként a műemlékvédelmi vonalra, a múlt visszaállításának területére?

– Sokat dolgoztam pályám kezdetén Bachman Zoltánnal Pécs, másokkal pedig több falu műemléki felmérésén, aztán újra és újra elértek az efféle feladatok.

– Az oktatási területen mire a legbüszkébb?

– Jelentős megbízatásaim voltak az oktatásszervezés területén. Az általunk előkészített műszaki ellenőr képzés például tíz évig tartott, az egész országot bejártuk vele, és több ezer mérnök kollégát vizsgáztattunk le. Oktatási dékánhelyettesként pedig több szak sikeres akkreditációjában volt szerepem.

– Mennyire fogadja be a hölgyeket a mérnöktársadalom?

– A nők szorgalmasak, pontosak, precízek, és jól alkalmazkodnak. A női praktikus gondolkodásra szükség van a mérnöki pályán, s erre magasabb szinten is odafigyelnek, például uniós támogatást kapunk, hogy női hallgatóknak tegyük vonzóbbá a mérnöki tevékenységet.

– Mivel foglalkozik szabadidejében?

– Olyan igen kevés akad, de szeretek utazni, olvasni, s ha több időm lesz, újra szeretnék rajzolni, festeni. Emellett örömmel tevékenykedem a Pécsi Jótékony Nőegylet titkáraként, most épp a decemberi jótékonysági koncertet készítjük elő.

Építőművészként doktorált

Dr. Szabó Éva 1953-ban született Budapesten. Az ELTE Radnóti Miklós 12 osztályos Gyakorló Gimnáziumában érettségizett, a BME-n diplomázott építészmérnökként. Rögtön Pécsre került, s immár 42 éve oktat a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, majd a PTE MI Karán. Építőművészetből szerzett DLA címet. A gyakorlatban a műemlékvédelemben is dolgozott, részt vett több baranyai vár helyreállításának tervezésében. Férje, Novák Géza építésvezetőként ment nyugdíjba. Két fiút neveltek fel, Csaba 37 éves, az ITSH-nál (IT Services Hungary) informatikus, Tamás 41 éves, a Hauninál művezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!