Jobb körülmények

2018.11.14. 07:00

Sürgősségi osztályt hoztak létre a jobb ellátás érdekében Szigetváron

A múlt héten új osztály kezdte meg működését a Szigetvári Kórházban. A térségben egyedülálló Sürgősségi Betegellátó Osztály létrehozása európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

T. V.

A Szigetvári Kórház minap megnyitott Sürgősségi Betegellátó Osztálya 0–24 órában fogadja az ellátásra szoruló pácienseket. A kórház eredményesen pályázott a Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg-ellátás fejlesztésével tárgyú pályázatra, melynek keretében komplex fejlesztést hajtottak végre az intézményben. Ennek a támogatásnak köszönhetően vált lehetővé az új osztály kialakítása is.

Mint azt a kórház főigazgatójától, dr. Berecz Jánostól megtudtuk, a részleg külön bejáratának köszönhetően minden új páciens, aki nem előjegyzett beteg, a sürgősségi fogadó térbe, illetve az osztályra kerül. Négy, fekvőbetegek számára fenntartott ággyal rendelkezik a sürgősségi, ezenfelül két megfigyelő helyiséget – két-két ággyal – alakítottak ki.

A Szigetvári Kórház 2007 óta nagyszabású infrastrukturális átalakításokon, európai uniós forrású fejlesztéseken ment keresztül – épületfelújítások, osztályrehabilitációk, orvosi ügyelet és szakellátások fejlesztése, gépek, berendezések vásárlása, továbbképzések, egyebek. Ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy még jobb körülmények között gyógyulhassanak a betegek, a kórház dolgozói ideális munkafeltételekkel végezhessék – jellemzően életmentő – napi feladataikat. Továbbá a korszerű infrastruktúra jóvoltából csökkenjenek az épület működtetési, fenntartási, karbantartási, illetve rezsiköltségei.

Jön a helikopter

A sürgősségi osztály működéséhez kötelező mentőhelikopter leszálló létrehozása. A kórház leszállója nem most épült, eddig is működött, rendszeresen vittek pácienseket helikopterrel a kórházba. Azonban az osztály megnyitásával valószínűleg még többször veszik igénybe a lehetőséget. A jármű az ellátási területről, Barcs, Sellye és Szentlőrinc térségéből szállítja Szigetvárra az ellátásra szoruló pácienseket. Jellemzően az 1-es sürgősségi fokozatú eseteket szállítja a helikopter ide, végtagtörések, kardiológiai esetek, vágások okán kerülhetnek oda a páciensek.

További fejlesztés

Tovább folytatódik a Szigetvári Kórház nagyszabású infrastrukturális fejlesztése. A legújabb példaértékű fejlesztésnek köszönhetően környezetkímélőbben, energiatakarékosabban és nem utolsósorban költséghatékonyabban működhet az intézmény. A több mint 243 millió forintos európai uniós támogatásból készülő beruházás legfontosabb részeként a kórház melletti beépítetlen zöldterületre összesen 1764 napelempanelt helyeznek el. Ezek együttesen évi 485 kilowattóra megújuló energiát termelnek, ezzel évente nagyjából 170 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!