zoo

2018.12.31. 16:35

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Pécsi Állatkert

Eredményes, mozgalmas évet tudhat maga mögött a Pécsi Állatkert. Új állatok érkezésében és kisállatok születésében bővelkedett az elmúlt esztendő: mondhatni, szinte minden héten találkozhattak újdonsággal a látogatók – számol be honlapján az intézmény.

bama.hu (Forrás: Pécsi Állatkert)

Az állatkert teljes felújítását és 2016-os újranyitását követően az elmúlt több mint két és fél évben számos olyan új állatfaj érkezett a Pécsi Állatkert gyűjteményébe, amelyeket korábban még sohasem mutattak be. Idén is több ilyen állatfaj jött, így ettől az évtől kezdve láthat a közönség alpakát, rénszarvast, pápua medúzát és mexikói viperagyíkot.

A világ legkisebb teveféléjéből, az alpakából négy példány érkezett az év során: Marci, a csődör a Szegedi vadasparkból, Levendula, a fiatal kanca a Zágrábi Állatkertből, Nabaja és Felicia, a két idősebb kanca pedig magánszemély ajándékaként költöztek a Pécsi Állatkertbe. A négy állat mára egy harmonikus, összeszokott kis csapatot alkot, a látogatók kedvencei közé tartoznak.

Öcsi, a kifejlett rénszarvasbika a Nyíregyházi Állatparkból költözött Pécsre. Érkezése hiánypótló volt, hiszen ezzel a fajjal most először lehet a Pécsi Állatkertben találkozni, ráadásul a szarvasfélék családjának képviselőit közel egy évtizede nem lehetett látni Pécsen.

Év végén, karácsonyi ajándékként adták át a mexikói viperagyíkok terráriumát. A két különleges állat hamar megbarátkozott új otthonával. Magyarországon a vidéki állatkertek közül a pécsi az első, amely mexikói viperagyíkokat mutat be gyűjteményében.

Az idei év akár a medúzák éve is lehetne: elsőként a látványos, életnagyságú festményeket bemutató medúzafolyosót adtak át az Akvárium-Terráriumban, majd elkészülhetett két új, medúzák tartására alkalmas akvárium is.

Új férőhelyet kaptak az állatkert régi lakói, a talajlakó medúzák, új lakókként pedig füles- és pápua medúzák költöztek Pécsre. Pápua medúza most először látható a Pécsi Állatkertben, ráadásul Magyarországon jelen pillanatban csak itt látható ez az állatfaj.

A fentieken kívül számos más új állat is érkezett 2018-ban: az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül párt kapott Taian, az állatkert hím perzsa leopárdja. Sarah, a fiatal nőstény Csehországból érkezett. Szintén új lakó a hím nagy mara, a korábban egyedül élő arany aguti is párt kapott maga mellé, a gyűrűsfarkú makik csapata pedig új egyedekkel gyarapodott.

A madarak közül a fehér pávák és a gyöngytyúkok számítanak újdonságnak: utóbbiak az alföldi zebrák „lakótársai” lettek, egy mini Afrikát teremtve ezzel Pécsen. Az Akvárium-Terrárium is új lakókkal bővült, az év során többször is érkeztek új nyílméregbékák, halak, korallok, rákok és tengeri csigák a Pécsi Állatkertbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!