közgyűlés

2019.02.14. 14:00

Önkritikát kellene gyakorolni – mondta Őri László az ellenzéknek

Az év második közgyűlésén két tucatnyi ügyben hoztak döntést a városatyák. Először tárgyalták az idei évre tervezett költségvetés tervezetét, amit az ellenzék természetesen össztűz alá vett. Több más ügyben ugyanakkor vita nélkül hoztak döntést a képviselők.

HLB

Forrás: Illusztráció

Az idei évre vonatkozó költségvetési koncepció első tárgyalására került sor csütörtökön. A tervezetet – mily meglepő! – az ellenzék politikusai folyamatos kritikával illették, elsősorban a tervezett beruházások és fejlesztések gazdaságélénkítő és fenntartható voltát kifogásolva. A hosszadalmas hozzászólások során a vita odáig fajult, hogy ki a felelős a város jelenlegi gazdasági helyzetéért.

Amint azt Őri László alpolgármester kifejtette, a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese kétségkívül Pécs városa volt, hiszen a bányák, a nehézipar megszűnésével hatalmas adóbevételtől esett el. Szerinte az akkori szocialista városvezetés hibásan reagált a kor kihívásaira, amikor nem tartotta fontosnak az újraiparosítást. Az EKF-program gazdaságélénkítő hatása ugyanis minimális, amiért azonban nem a mostani önkormányzat a hibás.

Éppen ezért kellő önkritikára szólította fel a város jelenlegi gazdasági helyzetét előszeretettel ostorozó szocialista képviselőt, hozzátéve, hogy még mindig az MSZP regnálása idején megépített Expo Centerrel és reptérrel kapcsolatos hitel visszafizetését nyögjük. Ezzel szemben az elmúlt időszakban elkezdett beruházások és projektek közvetlenül segítik a meglévő infrastruktúra fenntartását, így az iparterületek folyamatos fejlesztésével betelepülő vállalkozások által fizetett iparűzési adó mértéke is folyamatosan emelkedik (ami Őri szerint évente több száz millió forint többletbevételt jelent).

Mindenesetre a koncepció első körben 54 milliárd forintos büdzsével kalkulál, amelyet illetően a képviselők elfogadtak néhány módosító indítványt, így a kiadások csökkentése érdekében néhány önkormányzati cégnek felül kell vizsgálnia működési költségeit.

A tervek szerint 426 millió forintból teljesen felújítják a Puskin téri egykori honvéd kollégium épületének északi részét, hogy helyet adjanak a családsegítő szolgálat három – jelenleg az Anikó utcában, a Hársfa utcában és a Megye utcában működő – egységének. Az üresen maradó telephelyek hasznosításáról még folynak az egyeztetések.

A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, a szolgáltatás minőségének javítása érdekében másfél milliárdos projekt keretében összesen harminc modern gyűjtőjárművet állítanak forgalomba Pécsen. A projekt keretében egy pécsi vállalkozás készíti majd a járművek felépítményeit.

Tisztázódik a városban működő sportegyesületek tevékenysége is, a tavaly októberben kötött együttműködési megállapodás keretében a Verseny utcai sporttelep a PVSK kezelésébe kerül, a Szántó Kovács János úti sportcentrumot a PEAC-PTE működteti, míg a kovácstelepi labdarúgó-akadémia fenntartása a PSN Zrt. feladata.

A gazdaságélénkítés és befektetésösztönzés érdekében közös céget gründol a város az egyetemmel. A Pécsi Helyi Ügynökség Nkft. néven alapítandó cég többségi – 76 százalékos – tulajdonosa az önkormányzat lesz. Az nkft. sikeres működésében partner lehet az iparkamara, a megyei önkormányzat és a Pécsi Szakképzési Centrum is.

Az ügynökség feladata a térségben működő vállalkozások fejlesztésének, külföldön vagy más belföldi piacon való megjelenésének támogatása és potenciális befektetők Pécsre és Baranyába vonzása.

A város emléktáblát állít Abay Nemes Oszkárnak, a neves pécsi úszó olimpikonnak. A tervek szerint a berlini olimpián a 4x200-as gyorsváltó tagjaként bronzérmet szerző sportoló és későbbi ügyvéd Hunyadi úti egykori lakhelyén kaphat méltó emléket.

Jut a kultúrára és a művészetekre is

A koncepció szerint idén sem maradnak önkormányzati támogatás nélkül a jelentős kulturális és művészeti szervezetek, így nemzeti színház 527 millió, a Bóbita 51,2 millió, a Pécsi Harmadik Színház 37,6 millió, míg a balett 58 millió forint támogatással számolhat. A Pannon Filharmonikusok számára 270 millió forintot irányoztak elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!