Kémes

2019.02.15. 16:20

Őshonos fákkal teszik karbonmentessé a Bőközt

Öt helyszínen összesen 30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettek el szerdán délután a Bőköz Fesztivál szervezői, akik környezetük védelme érdekében úgy döntöttek, karbonmentessé teszik a találkozót.

Zs. K.

A számítások szerint a 2018-as Bőköz Fesztivál alatt mintegy 1525 kilo­gramm szén-dioxid került a levegőbe, amelyet a szubmediterrán térségben 2,3 fa tud elnyelni élettartama alatt.

A különleges vállalkozás nemcsak semlegesíti a Bőköz Fesztivál szén-dioxid-lábnyomát, hanem teljes karbon-negativitást ér el, hiszen ennek több mint tízszeresét ültették el a szervezők az Ős-Dráva Látogatóközpont területére, a tésenfai kultúrház udvarára, a szaporcai Hétöles-tó mellé, a kémesi polgármesteri hivatal udvarára, és drávacsehi Haranglábhoz vezető útszakaszra. A csemetéket mind az Ormánságra jellemző tájfajta gyümölcsfák közül válogatták ki.

A példaértékű megmozdulás keretében Szaporca, Kémes és Tésenfa polgármesterei, valamint Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója ültetik a facsemetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!