Pécs–Sevilla

2019.02.12. 17:30

Sevillából érkezett a gitáros, hogy bemutassa legújabb lemezét

Igazi délies, mediterrán hangulatot varázsolt a hűvös pécsi télbe Oscar Guzmán spanyol gitárművész, aki két, telt házas koncertet is adott múlt héten a belvárosi MárkusZínházban, a Flamenco Sopianae táncegyüttessel. A fellépése előtt beszélgettünk vele.

M.R.

Fotó: Mihály László

– Hogy tetszik önnek Pécs?

– Sajnos még nem volt lehetőségem a városnézésre. Csak azt a kis részét láttam, ami a szállásom és a színház közötti úton van, de az nagyon tetszett.

– Volt már korábban Magyarországon?

– Pécsen sajnos még nem jártam, de az ország más városaiban voltam már. Igaz, évekkel ezelőtt. Többször játszottam például Budapesten és Győrben is, sőt, részt vettem egy gitárfesztiválon Balatonfüreden.

– Mikor kezdett el gitározni?

– Már tizenegy éves korom óta játszom gitáron, ami azóta is az életem. Őszintén szólva azért kezdtem el játszani, mert édesapám folyton zenét hallgatott gyermekkoromban. Nemcsak flamencót, hanem klasszikus zenét, operát, és a bikaviadalokat jelképező pasodoblét. Ezért szerettem meg mindenfajta spanyol zenét.

– Hol mutatta be eddig a most megjelent új albumát?

– Tavaly többször jártam Oroszországban, de máshol is volt már lemezbemutató koncertem, például Franciaországban, Olaszországban, Örményországban és Cipruson. Szóval a múlt évben sokat utaztam, de így lesz ez idén is.

– Hogy talált rá a Flamenco Sopianae társulatra?

– Egy budapesti flamenco táncossal, Böröcz Petrával álltam kapcsolatban. Vele kezdtem el szervezni a koncertet, ő mutatott be az együttesnek, de személyesen csak tegnap találkoztam velük, amikor megérkeztem Pécsre. Eleinte úgy terveztük, hogy csak egy koncert lesz itt, de a nagy érdeklődés miatt minden jegy elfogyott, ezért szerveztünk egy másodikat is. Tegnap mondták, hogy az is telt házas lesz.

– Milyen az új album?

– A lemezen csak saját szerzeményű dalok vannak. Régebben, amikor gitározni kezdtem, más zenészek számait játszottam. Aztán a húszas éveimben elkezdtem saját magam is komponálni dalokat, amik ezen a lemezen megtalálhatók. Az album címe spanyolul La Calle del Recuerdo, vagyis Az Emlékek Utcája, tehát az összes szám a saját emlékeimhez köthető.

– Flamencót játszik. Mit takar ez a műfaj?

– A flamenco egy élő művészet. Folyamatosan változik, új dolgokat mutat be, akárcsak az élet. Ahogy ma ismerjük, a flamenco nagyon kevert stílus, sok minden befolyásolta. Hatott rá az országba telepedett cigányok, arabok, zsidók kultúrája, de még latin-amerikai gyökerei is vannak. Vagyis a flamenco mindezeknek a hatásoknak a keveréke.

Fiatalon kezdte

Oscar Guzmán sevillai gitárművész pályáját olyan mesterek támogatásával kezdte, mint El Moro, Mario Cortés, Manolo Franco, José Luis Postigo és a kiváló Rafael Riqueni. Karrierje kezdetén bejárta koncertjeivel Európát és Dél-Amerikát, de fellépett már Ausztráliában és Ázsiában is. Részt vett számos flamenco gitárversenyen Spanyolországban és Olaszországban, ahol kiemelkedő teljesítményt ért el. Első albuma La Calle de Recuerdo (Az Emlékek Utcája) címmel jelent meg. A lemezen többek között Pepe de Lucia és Ramón el Portogués működnek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!