Egészségmegőrzés

2019.02.23. 11:30

Személyre szabott mozgásprogramokat is ajánlanak a pácienseknek

Már több mint 1500 embert ért el az a hat pécsi – öt felnőtt és egy gyermekorvosi –, valamint egy vajszlói vegyes praxisból álló praxisközösség, amely egészségügyi állapotfelmérését követően személyre szabottan ad tanácsokat, és biztosít ingyenesen igénybe vehető egészségmegőrző szolgáltatásokat.

Zsíros Krisztina

Az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program pályázatán nyert MediQual Egészségügyi és Szolgáltató Betéti Társaság tavaly alakította meg a Pécs – Ormánsági Prevenciós Praxisközösséget. Célja, hogy a praxisokhoz tartozó pácienseknek, akiknél előfordulnak egészségkárosító tényezők, kialakulóban lévő betegségek, egészségmegőrző tanácsokkal lássák el, továbbá ingyenesen igénybe vehető programokat és szolgáltatásokat nyújtsanak.

– Már több mint 1500 páciensnél végeztünk állapotfelmérést és meghatároztuk az egészségtervüket, vagyis azt, hogy mi az, amit máshogy vagy jobban kellene tenniük.

A 2020 február végéig tartó programunkban azt vállaltuk, hogy legalább 2500 pácienst érünk el megelőző tevékenységünkkel. Ez a hozzánk tartozó betegek 25%-át jelenti – mondta dr. Princz János, a praxisközösség szakmai vezetője.

Minden praxis heti kétórás prevenciós rendelést tart, ide bejelentkezést követően várják a betegeket, ahol az első alkalommal egy átfogó állapotfelmérést végeznek.

A páciensek életmód-, táplálkozási, életvezetési tanácsokat kaphatnak és személyre szabott mozgásprogramokat is ajánlanak nekik. Hangsúlyos eleme a programnak a dia­betes szűrése, és a már ismert cukorbetegek szövődményeinek célzott szűrése és kezelése. Szintén kiemelt tevékenységük a dohányzásról leszoktató program, valamint az alkoholizmus és más függőségek felderítésére és korai kezelésére is fókuszálnak, addiktológus szakorvos szakmai segítségével. A főként az időseket érintő demenciák szűrését és minél korábbi szakellátást is célul tűzték ki.

Több tízezer embert érnek el a tájékoztató programok

A személyre szabott tanácsadásokon kívül rendezvényeket is szerveznek, illetve csatlakoznak más szervezetek által megrendezendő – az egészséges életmódot, étrendet, testmozgást népszerűsítő – programokhoz. Ezek alkalmával lehetőséget biztosítanak a térségben élőknek az egészségi állapot, illetve egyéni rizikóstátusz felmérésre, tanácsadásra. Felvilágosító kampányokat szerveznek, hogy a szűrővizsgálatokon minél többen vegyenek részt.

Tavaly egyébként összesen kilenc hasonló prevenciós tevékenységet folytató háziorvosi praxisközösség alakult a megyében: Abaligeten, Bükkösdön, Harkányban, Kásádon, Királyegyházán, a komlói térségben, Nagydobszán és Pécsváradon. Praxisközösségenként átlagosan tízezer emberrel számolva legalább 70 ezer embernek ad lehetőséget a projekt a betegségmegelőző szolgáltatások igénybevételére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!