arckép

2019.03.09. 07:00

A pécsi filozófus, aki szuperegyetemért dolgozik

Immanuel Kantról jelent meg közel ötszáz oldalas könyve dr. Boros János MTA-doktornak, aki a PTE-n a filozófia szak és doktori iskola programját kidolgozta, és közel három évtizeden át koordinálta az oktatást.

Mészáros B. Endre

– Vegyészmérnökként diplomázott. Hogyan lett filozófus?

– A filozófia és a tudományok közt egyszerre van atya-fiú és testvéri viszony. Amikor a tudomány alapkérdésekre nem tud válaszolni, a filozófiához fordulunk.

– Eszerint filozófia szakon folytatta a tanulást?

– Egy kis kanyarral. A vegyészmérnöki karon évfolyamelső voltam, 1975-ben másodévesen meghívtak a pártba, de én válaszként kiléptem a KISZ-ből. Katolikus diákközösségbe jártam, ott meg megfigyeltek bennünket. Végzéskor nem engedték, hogy doktoráljak, pedig két professzor is hívott. Így a nyolcvanas évek elején Svájcba disszidáltam. A Fribourg-i Egyetemen franciául és németül filozófiát tanultam, doktoráltam, nejem Svájcban tanult irodalmat, Amerikában és Franciaországban együtt kaptunk kutatói ösztöndíjakat. Zürichben az ETH-n kémia doktori tanulmányokat folytattam, de jött a rendszerváltás és hazajöhettünk.

– Hogy lett ebből a pécsi filozófia szak?

– 1990-ben nyugati típusú filozófiai oktatást kívántak, én pedig hoztam a külföldi tapasztalatokat. Irodalomtudós nejemmel a kor legnagyobb filozófusait hívtuk meg Pécsre. 2010-re szó szerint világhírűek voltak a pécsi filozófiakonferenciák.

– Mi foglalkoztatja filozófusként?

– A filozófia gondolkodástörténet és elemzés, mindenütt illetékes, ahol gondolkodnak. Mindemellett harminc év kevésnek bizonyult, hogy országos szinten behozzuk ezen a téren a lemaradásunkat. Ugyanakkor Pécs ideális egyetemi helyszín, kiválóan alkalmas szuperegyetem kialakítására, és én ehhez kívánok hozzájárulni.

– Felesége, Orbán Jolán ugyancsak egyetemi tanár. Mennyire volt tudatos gyermekeik nevelése, hogy egyikük már 15 évesen befutott zongoraművész, másikuk pedig Cambridge-ben kezdhette meg orvosi tanulmányait?

– Soha nem kényszerítettük semmire őket, de mindenhová vittük. Nyelvi, zenei órákra jártak, sokféle sportot kipróbáltak. Egy német mondás szerint „A gyermeknek időre van szüksége: a szülei idejére.” És a nagyszülőkére. Mi megpróbáltunk minél több időt velük tölteni, a világot együtt felfedezni.

Tanszéket hozott létre, svájci mintára

Boros János 1954-ben született Pécsen. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett kémia–fizika szakon, a Veszprémi Egyetemen vegyészként diplomázott, majd Svájcban, Fribourgban filozófia mester- szakot és doktorit végzett. A zürichi ETH-n is kémiai doktorandusz volt. 1990-ben hazatért, megalapította a filozófia szakot, később a doktor­iskolát, utóbbinak jelenleg is a vezetője. A Szent István Tudományos Akadémia tagja, MTA doktor, felesége dr. Orbán Jolán egyetemi tanár, a PTE Irodalomtudományi Intézet igazgatója. Két fiuk van, Dániel 19, Misi 15 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!