Pécs

2019.03.22. 14:00

Egy falatnyi élvezet: csilis és rózsás macaront is megkóstolhattak

Színes kis sütemények sorakoztak gusztusos halmokban szerda délután az I Love Pécs Caféban. Magyarországon immár hét éve ünneplik az édesszájúak a francia süteményt, a macaront.

M. R.

Fotó: L. L.

A macaron napon idén először több cukrászda fogott össze, hogy egy helyen kóstolhassák meg a pécsiek a falatnyi édességeket. A Széchenyi téri kávézóba négy pécsi, egy siklósi és egy eszéki cukrászda hozta el legjobb macaronjait. Nagy volt az érdeklődés, sokan álltak sorba, hogy megízleljék a süteményeket. A klasszikus ízeken túl igazi különlegességek is helyet kaptak. Volt, amit virágízzel – rózsával vagy ibolyával – dobtak fel, más süteményekbe pedig bor, csili került.

Az ünnep nemcsak a kóstolásról szólt, versenyt is hirdettek a szervezők profik és amatőrök részére is. A szakmai résztvevők közül a Jókai Cukrászda baconös-karamellás édessége nyerte el a „Baranya legjobb macaronja 2019” címet.

– Közös munka eredménye ez a macaron, együtt találtuk ki az ízesítést – tudtuk meg Veszprémi Flórától, a cukrászda munkatársától. – A sós karamella volt az alap, ehhez adtuk a bacont. Különleges párosítás, de jól illenek egymáshoz.

A szakember azt is elmondta, hogy a macaron bármivel megt tölthető, az ízeknek csak a kreativitás szab határt. Nem egyszerű elkészíteni az édességet, sok dologra kell figyelni. Pontos recepttel azonban sikerülhet.

Az amatőr cukrászok közül több győztest hirdettek, a csokis kategóriát Tóth Eszter nyerte meg a rumos-csokis-fehérbabos macaronjával.

– A nagymamán készített gyerekkoromban babkrémes tortát, aminek olyan volt az íze, mint a gesztenyepürének – mesélte a győztes, aki hobbi szinten foglalkozik a sütéssel. – Az emlékeim alapján kísérleteztem ki, hogy az alapanyagokból mennyit kell belerakni, hogy hasonlítson ahhoz az ízhez.

Egy jó recept házi készítéssel is biztos sikerrel jár

A macaronhoz 3 tojást szét kell választani, a fehérjét 6 deka kristálycukorral fel kell verni. Egy másik edénybe tegyünk 10 deka finomra darált mandulát, szitáljunk rá 18,5 deka porcukrot. Ehhez fokozatosan keverjük hozzá a fehérjés-cukros habot. A keveréket töltsük habzsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk ki. Szobahőmérsékleten egy órát hagyjuk állni, hogy kicsit megkeményedjenek. Miután ez letelt, 140 fokra előmelegített sütőben süssük meg nagyjából 10 perc alatt. A csokis töltelékhez 200 gramm étcsokoládét és 25 gramm vajat egy műanyag tálba teszünk, ráöntünk 200 gramm forrásban lévő habtejszínt, és addig keverjük, amíg krémes állaga nem lesz. Ha kihűlt, megtöltjük vele a tésztát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!