veszély

2019.03.28. 20:00

Egyre több a kártékony kukatűz Pécsen

Tavaly duplájára emelkedett a kukatüzek száma a városban. A hulladékszállítást végző cég, a Dél-Kom Nonprofit Kft. minden esetben rendőrségi feljelentést tett.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Pár nap alatt több kukatűzhöz riasztották a város tűzoltóit. Vasárnap este a Móricz Zsigmond téren egy papírgyűjtő szelektív kuka kapott lángra. A tűzoltók kiérkezése előtt, a tüzet bejelentő férfi, kihúzta az akkor már lángokban álló kukát a többi mellől, így szerencsére a mellette lévő edények nem sérültek. A kiérkező tűzoltók egy vízsugárral eloltották a tüzet. Egy nappal korábban két műanyag, kerekes konténerben keletkezett tűz, ami átterjedt egy személyautóra is. Március elején pedig egy parkolóban, fakerítéssel elkerített, műanyag szelektív hulladékgyűjtő konténerek égtek, a tűz a fakerítésre is átterjedt. Az eset során két konténer teljesen elolvadt, további egy súlyosan károsodott.

Hogy a tűzesetek között van-e összefüggés, az még nem tudható, ám mint Erdős Réka, a Dél-Kom Nonprofit Kft. sajtóreferense lapunknak elmondta, minden esetben rendőrségi feljelentést tettek. Mivel a kommunális hulladékgyűjtők – néhány béredényt leszámítva – mind a társasházak tulajdonában vannak, ezért arra a szemétszállító cégnek nincs kimutatás, hogy mennyi vált tűz áldozatává a tavalyi évben. Pontosabb adatokat csak a szelektív hulladékgyűjtőkről tudtak adni lapunknak.

– Tavaly nyolc helyszínen összesen tizenhárom edény égett le. Ez mintegy duplája a 2017. évben megsemmisült edényeknek – közölte erdős Réka. – A gyújtogatások során használhatatlanná vált edények és az azokkal együtt leégett kerítések hozzávetőlegesen egymillió forintos kárt okoztak a szemétszállítási cégnek. A romok eltakarítását és a pótlását minden esetben a DÉL-KOM Nonprofit Kft. végezte el – tette hozzá.

Nem lehetséges minden kuka mellé kamerát rakni

Az eddigi legnagyobb kukagyújtogatás 2012-ben történt Pécsen. Szeptember 12-én hajnalban Pécs uránvárosi és kertvárosi részein ismeretlen elkövető(k) nyolc szeméttároló edényt gyújtott(ak) fel. Az egyik uránvárosi utcában felgyújtott alumínium szeméttároló edényről a tűz átterjedt a közelben parkoló két személyautóra, így azok is kigyulladtak. Az egyik kocsi teljesen kiégett. A keletkezett kár milliós nagyságrendű volt. Három évvel ezelőtt, a nyár legvégén egy éjszaka alatt öt kuka esett áldozatul az ismeretlen gyújtogatónak. A tüzek háromszáz méteres körben gyulladtak fel, Szigeti városrész és az Egyetemváros környékén. Az ilyen esetek elkerülését kamerák kihelyezésével lehetne megoldani, ám ez rengeteg pénzbe kerülne.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!