közgyűlési előzetes

2019.03.13. 20:00

Továbbra sem lesz adóemelés Pécsen

A csütörtöki közgyűlésen közel három tucatnyi ügyben hoznak döntést a képviselők, közülük a legfontosabb a város idei költségvetését érinti. Ebben az évben az önkormányzat 55,3 milliárdos büdzsével kalkulál, ám talán még ennél is lényegesebb, hogy továbbra sem emelkednek az adóterhek.

HLB

A város idén – ahogyan a korábbi években is – folytatja szigorú és következetes gazdaságpolitikáját, tervszerű gazdálkodását. Ennek részeként ugyanakkor az önkormányzat továbbra sem emel adót; a pécsiek közvetlen adóbefizetései 2010 óta nem emelkedtek és a tervek szerint a későbbiekben sem fognak növekedni.

Az adóiroda feladata, hogy a lehetőségekhez mérten a tervezett adóbevétel felett is igyekezzen további bevételeket elérni. A koncepció kicsivel több mint 12 milliárd forintos adóbevétellel számol, ezen belül 4 milliárdot a vagyoni típusú adók, míg közel nyolcmilliárdot a termékek és szolgáltatások adói tesznek ki.

A kiadások oldalán jelentős tételt jelent a köznevelési feladatok ellátásának támogatása, az óvodák működtetésére és fenntartására idén 2,3 milliárd forintot irányoztak elő, míg a szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatokra 2,6 milliárd forint jut.

Jelentős tételt jelent a kulturális tevékenységgel kapcsolatos kiadások is, a Pécsi Nemzeti Színház idén 527 millió forintos önkormányzati támogatással számolhat, a Bóbita Bábszínház 51,2 milliót, a Pécsi Harmadik Színház 37,6 milliót, míg a Pécsi Balett 58 millió forintot kap. (Az utóbbi szervezet egyébként a tervek szerint megkapja a nyári színházi előadások megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos teendőket is, bár pluszforrást nem kap rá, viszont megkapja a Káptalan utcai szabadtéri színpad vagyonkezelői jogát.)

A közgyűlésen mindezeken túl döntés születhet arról, hogy az úgynevezett hajléktalanrendelet kapcsán kijelölik a szabálysértésen ért fedél nélküliek személyes tárgyainak átmeneti tárolására hivatott helyiséget (azaz egy garázst a Légszeszgyár utcában).

A városatyák rábólinthatnak arra a javaslatra, amely során a városüzemeltetési társaság tizenhárom közmunkás bevonásával veheti fel a harcot az illegális hulladéklerakók ellen.

Az egykor szebb napokat látott Kinizsi sportpálya vagyonkezelési joga a PSN Zrt.-hez kerül, így a terület szerves része lesz a tervezett, Id. Dárdai Pálról elnevezendő kovácstelepi labdarúgó utánpótlás-akadémiának, amelynek kivitelezése az elképzelések szerint hamarosan megkezdődhet.

Közösségi ház épül Hirden

Jelenleg tizenhat üres, felújítandó lakás található a Felsőbalokány utcai Nyugdíjasházban, az önkormányzat az otthonok rendbetételét és a későbbiekben újbóli bérbeadásukat tervezi. Nemrég új polgárőr egyesület alakult Pécsen, a patacsi városrészben, ahol a szervezet számára biztosítanak székhelyet a képviselők. Hirden csaknem százmillió forintból alakítanak ki új közösségi teret a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület koordinálása mellett. A városrész központjában elhelyezkedő, akadálymentesített, rendezvényinfrastruktúrával ellátott, minden korosztály igényeit kielégítő közösségi házat egy év múlva adhatják át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!