Baranya

2019.04.18. 17:30

A ház előtt maradtak a lomok

Évente kétszer biztosít a Dél-Kom Nonprofit Kft. térítésmentes lomtalanítást a lakosság számára, amelyek közül az egyik éppen a tavaszi időszakra esik. Több olvasónk azonban azt jelezte, hogy nem vitték el a kirakott tárgyakat a meghirdetett időpontban.

Mészáros Rita

– A közös képviselő jelezte, hogy április 4-én viszik el a házunk elé kihelyezett, feleslegessé vált dolgainkat – jelezte egyik olvasónk a DN SMS rovatában. Ahogy írta, a lomok még egy héttel a meghirdetett időpont után is ott voltak a pécsi vásárcsarnokhoz közeli épületnél.

Egy másik olvasónk szintén azt jelezte, hogy kihelyezett néhány tárgyat Pécsen, a Jakabhegyi úton, de azokat sem vitték el a lomtalanításra meghirdetett napon. A panaszok miatt kérdéseinkkel megkerestük az elszállításért felelős Dél-Kom Nonprofit Kft.-t.

Válaszukban azt írták, hogy a gyűjtőjáratok GPS-alapú nyomkövető rendszere alapján mindkét helyen járt az autó a megadott napon, nem sokkal hat óra után. A társaság felhívta a figyelmet, hogy a hulladék kihelyezési határideje – ahogy az a tájékoztatóban is szerepel – az adott napon reggel hat óra. Valószínűleg a jelzett helyeken ennél később került ki a hulladék az épület elé.

A lakossági lomtalanítás időpontjai egyébként a társaság honlapján olvashatók, aminek keretén belül elszállítják a háztartásokban feleslegessé vált tárgyakat, amik méretüknél fogva nem férnek be a hulladékgyűjtő edényekbe. Egyre gyakoribb probléma, hogy a kirakott lomok közé olyan hulladék is keveredik, amit nem tudnak elszállítani, például szelektíven gyűjthető hulladék, építési törmelék vagy veszélyes hulladék. Az internetes oldalon szintén elérhető egy tájékoztató, hogy milyen típusú tárgyakat szállítanak el a lomtalanítás idején.

Közösen lépnek fel a lomisok ellen

Lomtalanítás idején jellemző, hogy a kirakott hulladékok közül a lomisok viszik el a számukra használható tárgyakat. A Dél-Kom Zrt. szemszögéből ez azért probléma, mert szétszedik a rendezett halmokat, és apró hulladékkal szennyezik be a környező területeket. Ennek eltakarítása jelentős terhet jelent.

A lomok eltulajdonítása ráadásul szabálysértés. Ennek visszaszorítására a társaság munkatársai ellenőrzéseket folytatnak a közterület-felügyelettel közösen és tettenérés esetén megteszik a szükséges intézkedést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!