A szabály az szabály

2019.04.03. 07:00

Gyakran cikáznak elektromos járgányokkal a gyalogosok között

A jó időben hamar előkerültek a motorosok és a kerékpárosok, illetve az egyre népszerűbb és elektromos eszközök, rollerek, segwayek is.

Tóth Viktória

Főként az egyetemisták és a középiskolások körében népszerűek az elektromos rollerek, de egyre többet lehet látni Pécsen is segwayből, airboardból és egykerekűből. Ezek az eszközök a gyalogosokhoz képest jóval gyorsabban képesek haladni, amellyel könnyen váratlan meglepetést okozhatnak a sétálóknak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint ezek az eszközök sport­eszközöknek minősülnek, így azok használóját gyalogosnak kell tekinteni.

Bár egy-egy ilyen eszközzel úgy suhanhat el mellettünk valaki, akár egy biciklis, figyelnie kell arra, hogy mások testi épségét nem veszélyeztetheti haladás közben. Az autósoknak pedig szintén azt kell szem előtt tartaniuk, hogy az ilyen eszközökkel közlekedőket ugyanazok a jogok illetik meg, és természetesen ugyanazok a kötelezettségek terhelik, mint a gyalogosokat.

Az elektromos eszközök nagy előnye, hogy nem bocsátanak ki környezetszennyező anyagokat és nagyjából egy kerékpár áráért bárki számára beszerezhetőek.

A városnéző turisták kedvelt eszköze, a seg­way nem ismeretlen a pécsiek számára, hiszen 2015 márciusa óta szerveznek segwayjel városnéző túrákat. Az elektromos rollerrel viszont ennél is gyakrabban találkozhatunk.

Az airboard, azaz az elektromos önkiegyensúlyozós roller és az air­wheel elektromos egykerekű a hazai göröngyös járdákat kevésbé bírja, így főként a köztereken találkozhatunk azokkal a fiatalokkal, akik ezeket – nem közlekedésre, inkább csak szórakozásra – használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!