Szentlőrinc

2019.04.16. 07:00

Sonkák, szalonnák és kolbászok versengtek

A zord idő ellenére is sokan ellátogattak a szombati sonkaversenyre és tavaszi vásárra, megtelt a szentlőrinci Kistermelők Háza.

T. V.

Harmadik alkalommal rendezte meg a Baranya Megyei Vállalkozói Központ a sonkaversennyel egybekötött tavaszi rendezvényét. Pohl Marietta ügyvezető igazgató elmondta, a résztvevők száma évről évre emelkedett, idén 43 hústerméket díjaztak. A megye számos területéről – Véméndről, Siklósról, Újpetréről, Bükkösdről – érkeztek sonka-, szalonna- és kolbászminták, de a határon túlról, Horvátországból is volt résztvevő.

A zsűri már délelőtt dolgozott, délután 2 órakor jöhettek az érdeklődők is. A zsűri elnöke, dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke volt, az ítészek között volt még Tiffán Zsolt borosgazda, Mayer Ottó – élelmiszertechnológiai szakértő, termelő, Hegedüs Tibor élelmiszerbiztonsági szakértő és Koncz Tamás mesterszakács is. A mintákat három kategóriába sorolták, íz, illat és állag alapján döntöttek a legjobb termékekről.

Oravecz Márton a sonkák méltatása kapcsán elmondta, a zsűri dolga nagyon nehéz volt, hiszen sokféle ízvilágot kellett összehasonlítaniuk.

- A hagyományos termékeket is mindenki próbálta különlegesebbé tenni, ez nem mindig sikerült, de kiemelkedően jó termékeket is kóstoltunk. Egymástól függetlenül pontoztuk a mintákat, összehasonlítva kiderült, hogy nagyon hasonlóan értékeltük és éreztük az ízeket.

A sonka kategória első díját Mikosevity Tibor kapta, a marhasonka kategória legjobbja a Duna-Dráva Nemzeti Park terméke lett, a szárazárú kategóriában pedig a HPM Design Kft. fekedi stifolderje szerepelt a legjobban. Mindhárom kategóriában különdíjast is hirdettek, és a legjobb levegőn szárított sonkát is díjazták. Az átadó ünnepség után kezdődhetett a kóstoló, a kicsik pedig kézműves foglalkozáson vehettek részt és nyuszit is simogathattak.

Jön a Gazdanapok

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ idén 26. alkalommal rendezi meg augusztus 2. és 4. között a Szentlőrinci Gazdanapok mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárt, amely mára az ország egyik legnagyobb agrárvásárává nőtte ki magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy évről évre egyre több a kiállító és az érdeklődő. A programok egyszerre szakmaiak és szórakoztatóak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!