pécs

2019.04.29. 11:30

Színes matricával jelzik, ha egy hely akadálymentes

A fogyatékossággal élő és az ép lakosság, sőt a turisták is nyerhetnek a pécsi egyesület kezdeményezésével, mely során feltérképezik a város akadálymentes helyszíneit.

T.V.

A közel 10 millió magyar közül minden ötödik embernek van valamilyen fogyatékossága. Ám ők is átlagos emberek, akik hétköznapi életet szeretnének élni, gazdagítják a társadalmat amelyben élnek. A People First Egyesület – Pécs matricás projektet indított, mely során a város akadálymentes helyszíneit tárják fel és jelölik meg a bejáratnál, valamint saját és nemzetközi honlapra töltik fel ezeket fotókkal, értékeléssel.

Már több mint harminc helyen – éttermek, szállodák, kávézók, bevásárlóközpont – láthatóak Pécsett a matricáik, melyek már messziről észrevehetőek, egy tolószékes piktogram van rajta. Nem hivalkodóak, nem túl színesek, viszont ráirányítják a figyelmet, hogy az adott üzlethelyiség akadálymentes, vagyis bátran betérhet oda fogyatékossággal élő személy és élvezheti az ott kínált termékeket, szolgáltatásokat. Ha az adott üzlethelyiség rendelkezik akadálymentes illemhelyiséggel is, egy WC felirat is megjelenik a matrica jobb alsó sarkában. Néhány helyszín akadálymentessége még eldöntésre vár, ugyanis van, ahol még egyszer ellenőrzik majd, hogy sikerült-e maradéktalanul elérhetővé tenni a helyet. Továbbá olyan hely is van, ahol még a hivatalos központi válaszra várnak (bankok, posta, stb).

Pataki Veronika, az egyesület elnöke elmondta, a tavaly novemberben indult projektnek nagyobb a sikere mint azt várták. Az egységek tulajdonosainak hozzáállása rendkívül pozitív, szívesen fogadják a tagokat, örülnek, hogy segíthetnek.

- A tagok több párban (egy fogyatékossággal élő és egy ép kísérő) végigjárják a pécsi boltokat, éttermeket, közintézményeket, személyesen feltérképezik melyik akadálymentes. Ha egy üzlethelyiség esetében lehetséges az akadálymentesítés a közeljövőben és a tulajdonos hajlandóságot is mutat erre, tanácsadással segítjük rámpák, kapaszkodók beszerzését és elhelyezését, a hatóságoknál szükséges ügyek intézését.

Kismamáknak, időseknek is jól jöhet

Az akadálymentesség nem csak a fogyatékossággal élőknek előnyös, gondoljunk csak a babakocsis anyukákra, idős emberekre, vagy az átmenetileg sérültekre. A matricás projekt nagymértékben hozzájárul Pécs, mint akadálymentesen is élhető város megítéléshez, és turistacsalogató tényező is, hiszen a fogyatékossággal élő turisták ugyanolyan mértékben és kedvvel utaznak, mint más. Őket is segíti az egyesület weboldalán (peoplefirst.hu) és a nemzetközi wheelmap.org oldalon elérhető térkép, melyen Pécset beütve számos már értékelt és megjelenített akadálymentes étterem, bolt látható. Továbbá Facebook- és Instagram-oldalaikon minden esetben részletes leírással és fotóval posztolják a feltárt helyeket. A „Pécs akadálymentesen is élhető város” elnevezésű projekt kapcsán az egyesületet a Pécsi Közösségi Alapítvány és a lengyel Academy for the Development of Philanthropy in Poland is támogatja. A jövőben szívesen bővítenék az akciót, országossá tennék a kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!