Baranyai körkép

2019.05.03. 11:30

Kedvezményt kapnak a tartós betegek

Mint ismeretes, bővült idén azoknak a tartós egészségügyi problémáknak a köre, amelyek után a dolgozók a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget igényelhetnek vissza havonta a személyi jövedelemadójukból (szja). Január elsejétől ebbe a körbe tartozik az endometriózis, az emlő-, méhnyak-, petefészek-, prosztata- és heredaganat is.

Wald Kata

Forrás: Shutterstock

Az igénylés módja körül azonban akad bizonytalanság: a Postabontásban megjelent olvasói levél szerint a rossz­indulatú emlődaganattal 3 évvel ezelőtt operált beteg se a szakorvosától, se a háziorvosától nem kapja meg a szükséges igazolást, a hölgy – mint a levél fogalmaz – „ördögi körbe került.”

– Súlyosan fogyatékos személynek kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül – közölte Barlai Krisztina, a NAV baranyai igazgatóságának sajtóreferense.

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni. Az orvosi igazolást, határozatot az adóelőleg-nyilatkozathoz, és majd a bevalláshoz sem kell csatolni, de az igazolást az elévülési időn belül meg kell őrizni.

Ha az adózó év közben is szeretné igényelni a kedvezményt, az erről szóló nyilatkozatot a munkáltatójának kell átadnia. Aki év közben nem igényelte a kedvezményt, a szja bevallásban is érvényesítheti, melynek benyújtási határideje 2019. május 20.

Öt százaléknyi

A kedvezmény mértéke 2019-ben az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százaléka havonta (149 000 forint 5 százaléka 7 450 forint). A maximális összeg 2019-ben 89 400 forint lehet. 2018-ban a kedvezmény összege a 138 000 forint 5 százaléka 6 900 forint volt, éves szinten legfeljebb 82 800 forint. Baranya megyében a 2017-es évre vonatkozóan mintegy 9 ezren éltek a lehetőséggel, fejenként átlagosan 73 000 Ft volt a súlyos fogyatékosság miatt levont összeg. Egy évvel korábban közel 8 ezer baranyai adózó vette igénybe a kedvezményt, átlagosan 63 300 Ft-ot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!