arckép

2019.05.29. 07:00

Már otthon érzi magát Pécsen Illés Alexa

Egyetlen hölgy szerepelt a Játék a kastélyban című új színházi premieren, Illés Alexa, aki egy éve a Pécsi Nemzeti társulati tagja, és pályafutása legfontosabb állomásának érzi ezt a Molnár Ferenc darabot. Mint megtudtuk, a kollégákkal és a várossal is jól összebarátkozott.

Mészáros B. Endre

Fotó: L. P.

– Középiskolásként még ügyvédnek készült. Az első színészi fizetésekor nem érezte úgy, hogy pályát tévesztett?

– Azt hiszem, hogy ezt a szakmát nem a pénzért választja az ember, hanem „szerelemből”. Számomra az is fontos, hogy egy csendes, megfigyelő alkat vagyok, viszont a színpadon bátran kiélhetem minden olyan tulajdonságom, ami bennem rejlik.

– Marosvásárhelyen diplomázott. Milyen pluszt adott ez?

– Életem eddigi legszebb időszakát töltöttem ott. A plusz talán az, hogy felnőttem. Köszönhetem ezt annak a nyíltságnak és olykor már kegyetlen őszinteségnek, amit a tanáraimtól, kollégáimtól tanultam.

– Milyen volt elsőként Kecskeméten színpadra állni?

– Olyan megható, hogy az első bemutatóm meg is könnyeztem. A partnereimre ugyanis egykor tiniként csodálkoztam rá a színházban.

– Mégis tovább lépett!

– Pályakezdőként arra vágyik mindenki, hogy minél több és nagyobb feladattal találkozzon. Erre a PNSZ-ben kaptam lehetőséget. Megjegyzem, mindenütt hamar otthon érzem magam, és ez Pécsett is megtörtént.

– Az első pécsi év mérlege?

– Arányosan és jól kaptam szerepeket. Emberileg és szakmailag is sokat segítettek a kollégák, a sok fiatal pedig lendületet ad a társulati életnek.

– Mivel ajánlaná a Játék a kastélyban komédiát?

– Sokan ismerhetik, ez a Molnár Ferenc mű érettségi tétel. Mi talán új színekkel is gazdagítottuk. Nagyon élvezetes egyetlen nőként benne lenni. Úgy érzem, pályafutásom egyik legfontosabb állomása ez.

– Miért olyan fontos ez a szerep?

– Balogh Annie talán a legszínesebb, legszenvedélyesebb női alak, akit egy ívben, egy előadás folyamán megformálhatok.

– Van kedvenc helye Pécsett?

– Igen, a Tettye-park, de az egész város fantasztikusan mozgalmas az Alföld után.

– Akkor leginkább sétálgat szabadidejében?

– Futok és edzem, fontos számomra az egészséges életmód. Hétvégente pedig összegyűlünk a 93 éves nagymamámnál, sokan vagyunk mindig, mert szeretjük egymást.

Musical stúdióban kezdte a pályát

Illés Alexa 1990. december 29-én született Kecskeméten. Ott is nőtt fel, a Kodály Zoltán Gimnáziumban ének szakon érettségizett. Kórustag volt 9 évig, zongorázni tanult és a helyi musical stúdióban barátkozott a színjátszással. Elvégezte a fővárosban a Pesti Magyar Színiakadémiát, majd a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet 2017-ben. Hazai terepen, a Kecskeméti Katona József Színházban kezdett, 2018-ban szerződött a Pécsi Nemzeti Színházba, ahol eddig olyan darabokban láthattuk, mint A fizikusok, a Montmartre-i ibolya, Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!