cukiság

2019.06.04. 17:30

Barátja, Cass kutya is hiányolja már Babszit, a pécsi házi őzikét

A nyitva hagyott kapun kisétált, majd megijedt és elszaladt egy házilag tartott őzsuta a Páfrány utcából egy hónappal ezelőtt. A tulajdonosa a pécsiek segítségét kérte, de sajnos azóta sem került elő. Füri Jenőné mesélt az állattal való különleges kapcsolatról lapunknak, aki még mindig reménykedik abban, hogy hazatalál szeretett őzikéje.

Pauska P.

Babszit egy kirándulás során találta a tulajdonosa egy kis patak közelében. Az őzike ekkor még kicsi volt, testvére elpusztult, anyja pedig beteg volt. A pécsi Füri Jenőné ekkor eldöntötte, hogy nem hagyja elpusztulni a magára maradt őzsutát, így haza vitte, s felnevelte.

- A lányom kecskéket tart, így a párom eleinte mindig ment a kecsketejért, mert Babszinak azt adtunk. A legelején még nem mertem bevinni a házba, így kint a kertben készítettünk neki egy kis fészket – mesélte lapunknak Füri Jenőné.

Az őz nagyon jól érezte magát, ráadásul a család kutyája a legjobb barátja lett. Sokat voltak együtt a staffordshire terrier Lujzival, gyakran össze is bújtak. Azóta sajnos Lujzi elpusztult, de a családnak lett egy másik kutyája, Cass, akivel szintén nagyon jóban lett Babszi.

A most ötéves őz nem először szökött el, de eddig mindig visszatalált. Sokszor Lujzi kutya hozta vissza, akit a hangja alapján ismert fel Babszi. Sokféle ételt evett, volt, hogy a spagettit is megkóstolta, télen pedig az alma és a babapiskóta a kedvence. A legutóbbi sajnálatos eset során az egyik vendég elfelejtette becsukni a kerti kaput, így szökött ki Babszi. A gazdája azonnal utána ment, s ekkor még az őz is az utcában volt. Valószínűleg az ott álló autó hangja riasztotta meg, amit éppen akkor indítottak el. Emiatt futott el, a Páfrány utca végén lévő kiserdőbe.

- Azonnal a szomszédok segítségét kértük, hogyha látják, szóljanak. Az egyik család meg is keresett minket pár héttel ezelőtt, hogy láttak három őzikét. A fiammal mentünk ki a helyszínre, de sajnos én mozgássérült vagyok, így nem tudtunk őket végig követni. Kiabáltam a nevét, és a legutolsó állat vissza is nézett, de ezután elfutottak. Szerintem, és a fiam szerint is Babszi volt az – emlékezett vissza a tulajdonos.

Azóta többen is keresték a családot telefonon és üzenetben, de Babszi nem került elő. A tulajdonos máig is el van keseredve, nagyon hiányzik neki az őzike, de reménykednek benne, hogy haza fog menni. A család egyik vadász ismerőse szerint lehetséges, hogy az állat párosodik, és ezután fog visszajönni, mivel már idősebb. A megfogásával nem érdemes próbálkozni, csak a tulajdonos hangját ismeri fel, csak rá hallgat. A suta nem él meg szabadon hosszabb ideig, hiszen hozzászokott a családhoz. Aki lát egyedül őzikét, jelezze a 72/585-114-es vagy a 30 2523738-s telefonszámokon, illetve szóljon a Páfrány utca 36. szám alatti házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!