Megoldás kell!

2019.06.06. 07:00

Ha jő az özönvíz, csak imádkozhatnak az elsodort faluban

Kerítéseket vitt el Mánfán a víz, házakat veszélyeztetett múlt héten is az özönvízszerű esőzés következtében a megáradt Baranya-csatorna.

W. K.

Katasztrofális állapotokat eredményezett a múlt szerdai özönvízszerű esőzés Mánfán – mint arról beszámoltunk. A Baranya-csatorna több helyen kilépett a medréből, a víz az úton hömpölygött, kerítéseket vitt el, átjárókat tett tönkre.

Mánfán az elmúlt években, nagyobb esőzéseket követően, többször is volt árvízkészültség a településen, a Baranya-csatorna ugyanis nem tudja megfelelően elvezetni a környező, magasabban fekvő területekről a völgybe érkező csapadékot.

A vízkár-veszélyeztetettség csökkentésére tavaly pályázati támogatást nyert a település – a megyei önkormányzattal közösen –, a Baranya-csatorna Mánfát átszelő szakaszának mederrehabilitációjára.

A mintegy 43 millió forintos projekt részeként 1,8 kilométer hosszúságban felújítanák a csatornát – többek közt hordalékfogókat építenének, és a mederfalat is megerősítenék. A beruházásnak az eredeti tervek szerint mostanában kellene indulnia – ám a közbeszerzést nemrég érvénytelenítették, miután a legolcsóbb kivitelezői árajánlat is a rendelkezésre álló keret duplája volt.

– Most szakértők bevonásával a műszaki tartalmat igyekszünk csökkenteni úgy, hogy az a biztonságosságot ne veszélyeztesse. Majd újabb közbeszerzést írunk ki, még júniusban – tájékoztatott Takács Zsolt, Mánfa polgármestere.

Hozzátéve, hogy így is elkerülhetetlennek tűnik a többletforrás igénylése. Kiemelte, a fejlesztés úgy kell a falunak, mint egy falat kenyér. Ha nem valósul meg, annak következményei beláthatatlanok. Házak vannak veszélyben, a falu alapvető biztonsága forog kockán. Cél, hogy a meder rendbetétele még idén elkezdődjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!