Baranya

2019.06.15. 09:45

Példaértékű kezdeményezés az egyesülettől

Méltóságot a Nőknek! címszóval indított mozgalmat a közelmúltban a pécsi Mosolymanó Egyesület, céljuk, hogy minden magyarországi szülészeti-nőgyógyászati osztályon állítható kezelő/vizsgálóágy várja a nőket.

T. V.

Vörösné Deák Andrea az egyesület elnöke lapunk kérdésére elmondta, személyes tapasztalatai sarkallták arra, hogy belekezdjen a figyelemfelhívó kampányba. Mint mondta, nemrég egy nőgyógyászati osztályon feküdt, de nem a helyszín a lényeg, mert több városban is hasonló helyzettel találkozott.

– Sajnálatos, hogy több évtizedes múltra visszatekintő, gyakran rozsdás, szakadt kárpitozású kezelőágyak fogadják országszerte a nőket. A probléma az, hogy erre úgy kell felmásznunk, mert nem állíthatóak – fogalmazott. Hozzátette: Nagy hassal vagy császármetszés után, egy fájdalmas sebbel, esetleg nőgyógyászati műtét után kínszenvedés az ágyra való feljutás.

Egy szóban forgó állítható kezelőágy ára körülbelül 1 millió és 2 és fél millió forint között mozog, minőségtől, hatékonyságtól függően. Így az alapítvány munkatársai várják a szülész-nőgyógyász orvosok tapasztalatait is, hogy ki tudják választani a megfelelő ágyat.

A mozgalom során elsőként a Mohácsi Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának szeretnének egy ilyen kezelőágyat átadni. Vörösné Andrea elmondta, az ott dolgozók tudta nélkül teszik ezt, a betegekért, továbbá mert ő is ott született. Aki anyagilag támogatná őket, kérik „Méltóságot a Nőknek!” közleménnyel, a következő bankszámlaszámra utaljon: Mosolymanó Közhasznú Egyesület, Erste Bank Zrt. 11600006-00000000-38623550.

Rossz élmény

Az egyesület elnöke azt is elmondta, a kezdeményezéssel nem az a konkrét céljuk, hogy minden magyarországi kórházba adakozás útján juttassanak egy kezelőágyat, hanem az, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a problémára. Arra, hogy ez egy nők millióit érintő ügy, és több fiatal hölgy azért tart a vizsgálatoktól, mert a körülmények sokszor negatív élménnyé teszik a kötelező kivizsgálást, műtéteket az orvosok maximális szakértelme ellenére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!