Bizonytalanság

2019.06.06. 20:00

Pengeélen táncol a Pécsi Harmadik Színház az igazgató szerint

Az egyik szemem sír, a másik nevet, így jellemezhető leginkább a Pécsi Harmadik Színház most záruló évada – fogalmazott Vincze János igazgató évzáró beszámolójában.

M. B. E.

A teátrumban ugyanis a három színházi sorozat előadásaira, az új tulajdonos, Moravetz Levente rendezéseire, a Pécsi Harmadik bemutatóira és befogadott darabjaira, valamint a Kiss Mónika szervezte Szabadszínház programjaira háromnegyed részt már hetekkel a játékot megelőzően ki lehetett tenni a „telt ház” táblát.

– A nevetés, a megrendülés a bemutatott darabjainkban igen gyakran eredményez katarzis pillanatokat – vázolta a siker elemeit Vincze János. Majd ezt adatokkal is alátámasztotta: a teátrum 183 előadását több mint harmincezren nézték meg, s ennek harmadát vidéken láthatták a baranyaiak.

Olyan neves színészek érkeztek ide, mint Vári Éva, Lázár Kati, Tompos Kátya, Hegyi Barbara, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Benedek Miklós, Hevér Gábor, vagy Szikszai Rémusz.

Az eredetileg meghirdetett programból ugyan kimaradt a sepsiszentgyörgyiek Chioggiai csetepatéja, de helyette bekerült a bérletbe az Utolsó tűzijáték Udvaros Dorottyával és Földes Eszterrel, ami igen korrekt cserének bizonyult.

Nem érkezett meg a Pintér Béla Társulat sem, ám ez már a „sírós” tematikába tartozik, melynek fő oka a tao eltörlése, ami nem csak a fővárosiakat, de a Pécsi Harmadik Színházat is igen erőteljesen érintette, minden más térségi teátrumnál jobban. Ha osztunk, szorzunk, akkor szumma 20 millió forintot buktak rajta, és az évi 100 milliós költségvetéssel tervező intézmény ekkora hiánnyal a létezés határára sodródott.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az évadot 17 millió forint korábbi városi támogatás elmaradásával indították (melyből még mindig van egy 5 milliós tétel), akkor nem sírós, sokkal inkább siralmas a helyzet.

– Szeretem a groteszk, abszurd játékokat, de ha a színházi tevékenységünket kívülről nézzük, akkor leginkább úgy fogalmazhatok, hogy az abszurd realizálódik – tette hozzá az igazgató.

Kifejezetten ünneprontó ennyi nehézség, merthogy a Pécsi Harmadik Színház jövőre jubilál, hivatalos fennállása 25. évfordulójára készül. A várostól nem számíthatnak már további segítségre – egy közszolgálati szerződés értelmében ingyen kapják az épületet, ez minden, amit napjainkban az önkormányzat a teátrumnak biztosít.

A tao pótlására májusban kiírtak 22 központi pályázatot, a Harmadik Színház ebből hat kategóriába fért bele, innen számítanak némi hiánypótló finanszírozásra. Amíg kiderül, hogy ebből a kalapból mennyi pénz érkezik, addig a színház nem tudja meghirdetni az új évadát. Az mindenesetre máris bizonyos, hogy a jelenlegi formában a Szabadszínház sorozat működtetése gazdaságtalan, így szeptembertől ez a csomag lekerül a palettáról.

– Ha tízmillió forint összejön az új pályázatokból, akkor fenn maradhatunk! – fogalmazta meg a nem túl biztató jövőképet a színház vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!