Paks

2019.07.05. 11:30

Gárdai Viktória fellépett már a Jethro Tull együttessel is

Sok baranyai kíváncsi évről évre a legnagyobb magyar progresszív rock, blues és jazzrock találkozóra a 27. esztendeje július első hetében zajló Paksi Gastroblues Fesztiválra, melynek kislány korától az egyik állandó közreműködője, majd szervezője Gárdai Viktória.

Mészáros B. Endre

– Honnan ez az elkötelezett rockbarátság?

– A rockon nőttem fel, otthon a hatvanas-hetvenes évek legjobbjai szóltak mindig, a King Crimsontól a Nazarethen át a Uriah Heepig. Édesapám, Gárdai György volt a megálmodója a fesztiválnak, aztán a templomi koncerteken én is gyakran felléptem klasszikus formációkban, majd később szervezőként is besegítettem. Napjainkban pedig már az öcsém, Gárdai Ádám a főszervező.

– Fuvolaművészként, gondolom, a Jethro Tull az egyik kedvence.

– Ian Anderson fuvolajátékát hamarabb ismertem, mint a valaha élt egyik legnagyobb fuvolaművészét, Jean-Pierre Rampal-ét. Életem legnagyobb élménye, hogy egy színpadon játszhattam vele a Pannon Filharmonikusok és a Jethro Tull közös koncertjén és szólistaként közreműködhettem a Griminelli’ s Lament című gyönyörű számában.

– Mekkora ez a fesztivál, és kik jártak itt az évek során?

– Egy héten át hatezer rockrajongó hallgatja a régi legendákat. Varázslatos hangulata van, miután olyan hírességek adják egymásnak a stafétabotot, mint Al Di Meola, Manfred Mann, Rick Wakeman, vagy például Jimi Hendrix egykori csapatának tagjai. Most például a Woodstocki Fesztivál ötvenéves évfordulóját ünnepeljük, és az egykori három angol szereplőből kettő itt lesz. E héten szombaton ugyanis koncertet ad a Ten Years After és a Miller Anderson Band. A skót Miller Anderson Woodstockban a Keef Hartley Bandben zenélt, szóval csak a The Who hiányzik a nagy hármasból.

– Mire érdemes még készülni ezen a hétvégén?

– Inkább csak kiemelnék két különleges programot. Pénteken az az amerikai Eric Gales zenél, aki játszott Santanával és Jimi Hendrix emlékturnékat adott világhírű kollégákkal a tengerentúlon, idén pedig az év legjobb blues-rock előadójának választották a világon. Aztán vasárnap az egykori East együttes szólógitárosa, Varga János előadja Santana teljes woodstocki repertoárját.

– Emberileg melyik sztár volt a legközvetlenebb?

– Végtelenül kedvesnek találtam néhány beszélgetés kapcsán Chris Farlowe-t, a Colosseum énekesét. A találkozónak ez a sajátossága, a fellépők többségével bárki szóba elegyedhet.

– Mivel foglalkozik szívesen szabadidejében?

– Rendkívül szeretem a magyar kortárs irodalmat, és imádok a gyerekeimmel lenni, mert így egy kicsit belekóstolhatok a mai fiatalok ízlésvilágba is. Ezért kedvelem az egyetemi tanítást is, mert fizikailag és szellemileg felfrissít. No és ha fizikai frissesség, rendszeresen jógázom.

A fuvola mestere

Gárdai Viktória Pakson nőtt fel, a zeneművészeti középiskolát Kecskeméten végezte. A Liszt Ferenc Tanárképző Főiskolán tanári-kamaraművészi diplomát szerzett, majd fuvolaművészként is lediplomázott. A Hágai Királyi Konzervatóriumban mesterdiplomát szerzett 2005-ben. Hat­éves külföldi tartózkodása során számos zenekari és kamarazenei produkcióban játszott. 1997 óta a Pannon Filharmonikus zenekar I. fuvolása. Két éve óraadó fuvolatanár a PTE Művészeti Karának Zeneművészeti Intézetében. Két gyermeke van, Júlia 18, Viktor 15 esztendős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!