Verseny...?

2024.05.30. 17:30

Mi folyik Pécsen? A Milliárdos zebra-ügy közbeszerzése is furcsa!

Újra elkezdte gőzerővel reklámozni Péterffy Attila pécsi polgármester azt a videót, amiben arra próbálnak magyarázatot adni, hogy egy tízméteres zebra miért kerül Pécsen 40 millióba. Mindeközben az is kiderült, hogy csak egyetlen érvényes és drágább ajánlat volt a milliárdos zebra-bizniszben, az érvénytelen pedig meglehetősen érdekesnek bizonyult.

Bóka Máté Ciprián

A helyszín megválasztása is kérdéseket vet fel

Budapesten, a baloldali vezetésű fővárosban a rendkívül forgalmas Astoriánál ugyanúgy 40 millióból építenek meg a 6 sávos úton átvezető jelzőlámpás, járdaszigetes gyalogátkelőhelyet, mint a pécsi önkormányzat egy kétsávos utcácskában egy mini zebra létrehozását, amit csupán megvilágítanak. Persze a pécsi Kürt utca északi részére valamilyen oknál fogva üvegkerítést is álmodtak a tervezők, ami alaposan megdobhatja a költségeket. Nyilván Budapesten is ki kell építeni a lámpákhoz a vezetékeket, a közművekkel, hatósági engedélyekkel is bajlódni kell, ám még ott is sokallják a 40 milliót a szakemberek, mondván a pécsinél nagyobb munka ott is 20 millióból kijönne. Pécsen viszont már a helyszín megválasztása is kérdéseket vet fel, hiszen tapasztalatok azt mutatják, hogy nem éppen a Kürt utca északi végén – ahol amúgy is megállnak az autósok az utca végén – lenne szükség rá, hanem inkább a buszforduló körül lenne indokoltabb biztonságos átkelők építése.

zebra, péterffy, közbeszerzés
Zebra: így lett nyertes az egyetlen érvényes ajánlat

Mindenesetre a Gyurcsány Ferenccel szövetkezett Péterffy Attila pécsi polgármester fizetett hirdetésben kezdte el magyarázni a szóban forgó építkezést a napokban, csakhogy más furcsaságra is rátaláltunk. A Közbeszerzési Hatóság oldalán ugyanis rábukkantunk arra a dokumentumra, amely alapján meglehetősen érdekesnek tűnik az, hogy milyen "versenyben" hirdettek győztest az egymilliárdos gyalogátkelős közbeszerzésen, amelyre mindössze két jelentkező volt, az egyik pedig már eleve hiányos pályázatot adott be. 

Több sebből vérzett az ajánlat

Az önkormányzat tavaly, éppen a karácsonyi időszak előtt, november második felében pályáztatta meg a tendert. 28 kijelölt gyalogátkelőhely és három kiemelt gyalogosátvezetés kivitelezési munkáinak elvégzését kérték. 

A tenderre a Strabag és a pécsi Géplak Kft. adott be ajánlatot, csakhogy az utóbbi vállalkozás úgy jelentkezett a több száz milliós, tehát egyáltalán nem komolytalan összegről szóló tenderre, hogy az ajánlata több sebből is vérzett. Ez persze a legprofibbakkal is előfordul, ezért is van mód hiánypótlásra. 

A Közbeszerzési Hatóság beszámolója szerint erre a tavalyi szilveszteri hétvége előtti péntektől adott lehetőséget a pécsi önkormányzat, mintegy öt munkanapot biztosítva.  A hiánypótlás kérése:

  •  egyrészt az egyik alapvető alkalmassági feltételre vonatkozott, amely szerint a korábbi öt év legjelentősebb építési beruházásait kellett volna igazolnia a cégnek. 
  • Másrészt a közbeszerzési dokumentumokban előírt elvárás teljesítését kérték, mert a helyszínenkénti költségvetéseket nem csatolták az ajánlathoz. 

A zebra-ügyben nem reagáltak a hiánypótlásra sem

A Géplak azonban a megadott határidőig nem reagált a kérésekre Közbeszerzési Hatóság hivatalos dokumentumai szerint. Ezért érvénytelen lett az ajánlata. Az a Strabag lett a befutó, ami az eredeti keret felett 100 millióval magasabb ajánlatot adott be. Nagyobb összeget aztán a baloldali önkormányzat elfogadta, így lett milliárdos üzletté a pécsi zebraépítés. 

Korábban még közösen is nyertek...

A Géplakot információink szerint annyira nem is bántotta a történet. Ez egyébként érthető is, hiszen a Géplak Kft. akkor éppen a pécsi önkormányzat egy másik projektjén, a Hungária utca és a Nagy Jenő utca közötti, több százmilliós Zöld Kapu-projekten dolgozott éppen, de közbeszerzéseket böngészve látható, hogy volt már nyertesként szerződése a Biokommal is kátyúzásra és 600 milliós összértékű szerződése a Pécsi Vagyonhasznosítóval. A Tettye Forrásház esetebén – mások mellett éppen – a Strabaggal is közösen  víziközmű felújítására 7,5 milliárdos keretmegállapodást nyert el, a Diána téri zöldterületi rekonstrukció is hozzájuk köthető. A Strabag kapcsán közismert, hogy Péterffyék idején végezték el botrányos lassúsággal a Szigeti úti bicikliút-építést és útfelújítást. Amikor pedig a csigatempót a lakossági panaszok után felvetettük az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón, akkor ezt a cég megjelent vezetői mókásnak tartották. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!