Pécsvárad

2019.07.06. 12:45

Régi páncélokat mutatnak be

Új időszaki kiállítás nyílt a Pécsváradi Várban, amely a középkori lovagok különböző páncéljait, eszközeit mutatja be. A kiállítási tárgyakat a Siklósi Sárkányos Lovagrend ajánlotta fel, amelyek között találhatók páncélok, sisakok, nyílhegyek és számszer­íjak is. Ezek főként a 14. század közepétől a 15. század közepéig tartó időszakra voltak jellemző viseletek, eszközök.

M. R.

A kiállított tárgyak az eredeti páncélok alapján készült másolatok, és alapvetően német és olasz területekről származnak. Ebben a korban azonban nagy volt az átfedés, szinte mindenhol hasonló páncélzatok fordultak elő, így Magyarországon is. A kiállítás egyik célja éppen az volt, hogy bemutassák azt is, hazánkban milyen eszközöket használtak a lovagok a középkorban.

A tárlat jól érzékelteti, hogyan változtak a sisakok az évtizedek során, hogy minél jobban kivédjék a támadásokat. A kiállításon látható még egy különleges, négyszögletes páncél, az úgynevezett dobozvért. Egy baba a 14. századra jellemző lovag teljes páncélzatát is bemutatja, egy másik pedig a rettegett angol íjászt elevenít meg. A történelem és a lovagok szerelmesei egészen augusztus 12-ig tekinthetik meg a tárlatot a várban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!