Virtuális világ

2019.08.25. 16:18

Agresszív videójátékok: a tiltás gyakran nem elegendő, de szükséges

Manapság egyre több helyen lehet arról hallani, hogy a videójátékokban látott erőszak alakíthatja a fiatalok viselkedését.

B.D.

Felmérések szerint az erőszakos videójátékok használata csökkenti az együttérzés képességét az áldozatokkal szemben, valamint növeli az erőszakos gondolatok gyakoriságát is, amely hatására a fiatalok nagyobb eséllyel követhetnek el erőszakos cselekményeket a valóságban is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatóság szakértője elmondta, hogy az emberek szociális viselkedése nem magyarázható egyetlen hatásból. Azt nem sikerült bizonyítani, hogy az erőszakos videójáték bűncselekmények közvetlen okozója lenne, de egy tavalyi nemzetközi vizsgálat azt az összefüggést megerősítette, hogy az erőszakos játékokkal játszó gyerekek között több iskolai fegyelmi vétség fordul elő, ilyenkor persze a játékban töltött idő ok és következmény egyaránt lehet.

A gyerekek életkorán, pszichológiai érettségén múlik, hogyan képesek a fiktív ábrázolás és a valóság szétválasztására, és hogy milyen tartalmak zaklatják fel, zavarják meg őket. Nem mindegy, hogy a gyerekek 7, 9, 12 vagy épp 16 éves korukban milyen, a játékok által bemutatott élethelyzetekkel szembesülnek. Biztos, hogy egyetlen gyermeknek sem szabadna olyan játékkal töltenie a délutánjait, amely az erőszak vagy a kegyetlenség szerepmintáit teszi átélhetővé, ezeket jutalmazza.

Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer (PEGI) éppen ezért kategorizálja tartalmuk szerint a videojátékokat. A játékok dobozán, leírásában látható életkorjelzés, és a feltüntetett piktogramok segítenek, hogy minden szülő mérlegelhesse, olyan játékot tart-e a kezében, amely a gyerek életkorának és a család értékrendjének megfelel. A PEGI-kategóriák használata nem kötelező, a forgalmazók, online boltok kontrollját elég könnyű kijátszani, így nagyon sok kisgyerek merülhet bele különböző, 18 éven aluliaknak nem ajánlott játékba. Ezért fontos, hogy a szülő komolyan vegye a saját „kapuőrszerepét”.

A tiltás nem elegendő, de szükséges.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!