sokac ünnep

2019.08.05. 07:00

Cserépben főtt a bab Mohácson

Finom illat lengte be a település utcáit szombat délután, hiszen a Mohácsi Sokacok Olvasóköre most tartotta a Sokac Babfőző Fesztivált.

M. R.

A családias hangulatú rendezvény kora délután kezdődött, de mivel a bab nem főtt meg egyhamar, egészen estig tartott. A fesztiválon több százan vettek részt, teljesen megtelt a csapatokkal a Táncsics Mihály utca, akik hagyományos technikával, agyagedényben főzték meg a babot.

– Középen rakunk tüzet, e köré kerülnek a cserépedények – mesélte Knoch Csaba, aki már közel tíz alkalommal vett részt a fesztiválon. – Az edények így egy oldalról kapják a hőt, emiatt elindult egy cirkuláció, és gyakorlatilag magától elkészül az étel.

Természetesen van egy alaprecept, így biztos, hogy minden cserépbe került bab, füstölt hús, őrölt paprika és különféle zöldségek, de ezen felül bármit bele lehetett rakni, amit csak a szakács kívánt. Knoch Csaba például disznócombot tett hozzá, hogy egy kis plusz ízt adjon az ételhez.

 

Nincsen sok gond a sokac babbal, egyszerre bele lehet rakni a hozzávalókat a cserép­edénybe, ezután csak várni kell, hogy elkészüljön – igaz, ez három-négy órát jelent. Időnként azért meg kell keverni, hogy ne ragadjon az edény falához az étel. Feltűnő volt, hogy több cserepet is fémhálóval fontak be. Knoch Csabától megtudtuk, erre azért van szükség, mert az edények gyakran megrepednek amiatt, hogy egy oldalról kapják a hőt – az övével szerencsére ez még nem történt meg.

Mivel fontos volt, hogy minél hamarabb a tűz köré kerüljenek az edények, csak ezután tartották meg a hivatalos megnyitót, amelyen többek között részt vett Drago Horvat pécsi horvát főkonzul és Kovácsné Bodor Erika alpolgármester, aki kiemelte, a rendezvény népszerűsége egyre emelkedik, és örömét fejezte ki, hogy a Mohácson élő nemzetiségek tiszteletben tartják egymás szokásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!